İspermeçet Balinaları Görüldü! Türkiye’de Balina Var!

Deniz Memelileri Araştırma Derneği (DMAD), geçtiğimiz günlerde Fethiye-Kaş civarındaki araştırma seferlerinde ispermeçet balinaları görüldüğünü duyurdu. Bu heyecanlı olay sosyal medyada büyük ilgiyle karşılandı.

Hep Varlardı, Başka Balina Türleri De Var

DMAD üyelerinden deniz biyoloğu Leyla İsrapilova heyecanını “Türkiye'de balina var!” diye duyurdu. Yürütülen araştırma seferlerinde çektikleri görüntüleri paylaşan İsrapilova, “Deniz Memelileri Araştırma Derneği olarak Akdeniz'de yürüttüğümüz araştırma seferinden yepyeni görüntüler. Size Kaş ve Fethiye sularındaki ispermeçet balinalarından selam getirdik!” dedi.https://twitter.com/leylaisr/status/1681401828343160832Bir twitter kullanıcısının “Hep mi varlardı yoksa yeni mi geldiler? Veya biz mi yeni keşfettik?” sorusunu yanıtlayan İsrapilova, “Hep varlardı, başka balina türleri de var fakat insan kaynaklı stres faktörleri arttığı için koruma ve farkındalık çalışmalarının önemi gittikçe artıyor” şeklinde açıkladı.

İspermeçet Balinaları DMAD Araştırmalarıyla Görüntülendi

DMAD, bilimsel araştırmalara önem veren aynı zamanda da sosyal yardım faaliyetleriyle ekolojik bilinci ayakta tutmaya çalışan bir kuruluş. Bünyesinde yapılan faaliyetleri anlatan DMAD, “2016 yılında başladığımız günden bu yana iki yüzden fazla stajyer, öğrenci, gönüllü ile deniz memelilerinin kritik yaşam alanları ve karşılaştıkları sorunlar hakkında hem bilimsel hem de kamu bilincini artırmayı hedefliyoruz. Levant, Ege ve Adriyatik denizlerinde, deniz biyoçeşitliliğini korumak için veri tabanı oluşturuyoruz” diyor.

Ekolojiyi korumak adına etkili stratejiler uygulamayı hedefleyen DMAD, “Her yıl gerçek dünya veri toplama sürecine katılan ve korumayı daha da genişletmek için diğer projelere götürecekleri beceriler geliştiren onlarca stajyer ve gönüllü yetiştiriyoruz” diye anlatıyor.

3 Farklı Ülkede 7 Farklı Proje Devam Ediyor

Hâlihazırda 3 farklı ülkede 7 farklı projeleri devam eden derneğin hedef alanları Doğu Akdeniz ve Adriyatik Denizi olarak belirtiliyor. İstanbul Boğazı, Doğu Akdeniz, Antalya Körfezi ve Ege Denizi’nde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunun yanı sıra Karadağ ve Arnavutluk’ta da çalışmalar yapan dernek çok sayıda gönüllüsü ve stajyeriyle faaliyetlerine devam ediyor.

Türkiye'nin Balinaları

Türkiye'de balinalar aslında pek çok kez özellikle de kıyıya vurma durumlarında kayıt altına alınıyordu. Ancak balinaların varlığı ve popülasyonlarına yönelik olarak düzenli çalışmalar pek gerçekleştirilmiyordu. DMAD2nin çalışmaları ile bu eksikliğin giderilmesi büyük önem taşıyor.Örneğin 14 Haziran 2020 tarihinde Antalya kıyılarına bir kaşalot balinası vurmuş ve bu örnek Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından müze örneği yapılmak üzere gömülmüştü. Bu yıl gömüldüğü yerden iskeleti çıkarılmak üzere kazıldı ancak dokuların temizliğinin tamamlanmadığı görülünce daha sonra açılmak için tekrar gömüldü. Oluklu Balina dünyanın ikinci en büyük balinası. 2021 yılında Adana’da balıkçılar cep telefonlarıyla Oluklu Balina (Balaenoptera physalus)’yı Karataş ilçesi açıklarında görüntülediler. Görüntülenen balinanın yaklaşık 15 metre uzunluğunda olduğu tespit edildi. 2021 yılında Adana’da görüntülenen oluklu balina ile Türkiye’de balina var mı sorusu gündeme gelmişti. Yine 2019 yılında ise Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz Mahallesi Kıdrak Koyu kıyısında vatandaşlar ölü bir balina fark ederek, yetkililere durumu bildirdi. Fethiye Belediyesi’nden gelen görevliler, bir kepçe yardımıyla kıyıya vuran balinayı kamyonete yükledi. 3 metre uzunluğundaki balina, gömülmek için boş bir araziye götürüldü. Kaynak: