Isaac Newton 1643 yılında İngiltere'de doğmuş ve fizik alanında günümüz için fiziğin temelini oluşturan çalışmalar ortaya koymuştur. Newton denildiğinde akla ilk olarak yer çekimi gelir. Yer çekimini bir elma ağacı altında otururken, ağaçtan düşen elmadan ilham alarak bulduğu hikayesi yaygınca bilinir. Kütle çekimi ve hareket konusunda çalışmalar yapan Newton, Philosophaei Naturalis Principia Mathematica’yı, ışık ve optikle ilgili olarak da Opticks: Or, a Treatise of the Reflexions, Refractions, Inflexions and Colours of Light yayınlamıştır. Philosophaei Naturalis Principia Mathematica eserinin dijital kopyalarından biri herkese açık olarak Cambridge Üniversitesi Dijital Kütüphanesi'nde bulunmakta. Buradan okuyabilirsiniz. Opticks: Or, a Treatise of the Reflexions, Refractions, Inflexions and Colours of Light kitabını ise Archive.org'da buradan okuyabilirsiniz.

Isaac Newton kimdir?

Isaac Newton ünlü fizikçi olup fizik, matematik, astronomi ve felsefe alanında çalışmalar yapmıştır. 4 Ocak 1643’te İngiltere’de doğmuş ve 31 Mart 1727’de yine İngiltere'de ölmüştür. Kütle çekimi, hareket, ışık, renk kuramı üzerine çalışmış klasik mekaniğin temelini atmıştır. Şövalye olan Newton, Royal Society’nin başına getirilmiş ve ölene kadar bu görevi devam ettirmiştir. Isaac Newton'un çalışmaları günümüzdeki klasik fiziğin en önemli temellerini oluşturur. Renk tayfı ve yer çekimi Newton denildiğinde ilk akla gelen çalışmalarıdır. Günümüzde hemen hemen her öğrenci fizikte bunları ilk olarak öğrenir.Bu yazımızı okudunuz mu?https://bilimma.com/haberler/yatirimci-psikolojisi-nedir-ve-basarili-yatirimcilarin-ozellikleri

Isaac Newton - Hayatı

İngiltere’de Grantham şehri yakınlarında Woolsthorpe da erken bir doğumla hayata gelen Newton, doğmadan önce babasını kaybetmişti. 4 yaşına kadar annesi ile birlikte büyüdü. Daha sonra annesi başka birisiyle evlendi ve 7 yıl boyunca Newton’a anneannesi baktı. Daha sonra ölen kocasının mirası ile dönen annesi Newton’u Kralın Okulunda eğitme gönderdi. Okul sonrası çiftlik işleriyle bir süre uğraşan Newton üniversiteye hazırlanmaya başladı. 1661 yılında Cambridge’de Trinity College’e girdi. O dönemde okulda Copernicus’un ve Kepler’in teorileri ele alınmıyor, Galileo’nun çalışmalarından bahsedilmiyordu ve Aristo felsefesi işleniyordu. Isaac Newton burada 3 yıl boyunca cebir, geometri ve trigonometri dersleri aldı. Ayrıca Latince ve Antik Yunanca’yı öğrendi. Bu süreçte Galileo ve Kepler’in eserleri ile tanıştı ve etkilendi.

Newton'un imzası

Daha sonra Veba salgını sebebiyle Isaac Newton Woolsthorpe’deki çiftliğe geri döndü. İki yıl boyunca çiftlikte kalan Newton, dehasını bu süre içinde gösterdi. Kütle çekimi üzerine düşünmeye başladı. Diferansiyel ve integral hesaplamalarının da temellerini çiftlikteki çalışmaları sırasında oluşturdu. Ayrıca yine burada, güneş ışığına prizma tutmuş ve renk tayfını elde etmiştir. 1667 yılında üniversite tekrar açılmıştır. Newton, Cambridge'e geri döner ve matematik profesörü olur.

30 yıl boyunca Cambridge'de çalışmalarını sürdüren Newton, Principia yani uzun ismiyle “Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri” isimli eserini yazar. 1672 yılında da Royal Society üyesi seçilir. 1696’da Kraliyet Darphanesi, Newton’a müdürlük teklif etmesiyle Newton Londra’ya gitmiştir. Londra’da Royal Society’in başına getirilen Isaac Newton, 1727’de hayatını kaybetmiştir. Isaac Newton yalnız bir hayat sürdü. 19 yaşında bir eczacının üvey kızı olan Miss Storey ile nişanlanmış olsa da dersleri ve çalışmalarından dolayı bu ilişkisiyle ilgilenemedi ve sonlandırmak zorunda kaldı. Geri kalan hayatında evlenmeyen Newton, bu ilişkisinden kalan izleri hayatı boyunca taşımaya devam etmiştir.

Devlerin Omzunda Yüksel - Standing Upon the Shoulders of Giants

Issac Newton 1676 yılında Robert Hooke yazdığı bir mektupta ilham verici satırlara yer verir. Işık ve ışığın kırılmasından bahseden Newton "If I have seen further than others, it is by standing upon the shoulders of giants." ("Diğerlerinden daha uzakları görüyorsam, bu ‘devlerin omzunda yükselmem sayesindedir.") ifadesinde bulunur.Bu ifade daha sonra batı akademisinde yaygın bir yer bulur. Günümüzdeyse Google Akademik arama motorunun ana sayfasında kısaca motto olarak yer alır. Türkçe sayfada "Devlerin omzunda yüksel", İngilizce sayfada ise "Stand on the shoulders of giants" olarak geçmektedir.

Issac Newton'un söylediği, Google Akademik Sayfasında yazan

Devlerin omzunda yüksel" sözü">Bunun yanı sıra yine bu söze atıfla "Standing on gaints" mottosu, kimi madeni 2£ çevresinde de yazmaktadır.Kaynak