Yeni yayınlanan bir habere göre, insanın kış uykusuna yatma durumu gerçek olabilir. Hatta insanlarda görülebilecek olası kış uykusu durumu; kalp durmasının tedavisi, ömrün uzaması ve insanlığın uzaya daha fazla seyahat etmesi gibi faydaların yolunu açabilir.

Alzheimer, Felç ve Kalp Krizinin Önüne Geçilebilir

Evrimsel olarak incelendiğinde, insanların atalarının dikkate değer bir özelliğe sahip olabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, evrimsel atalarımızın belirli koşullar altında gözlerinin ağırlaşması, bedenlerinin sonunda kapanana kadar yavaşlamaya başlaması durumunun olasılık dâhilinde olduğunu söyledi. Yiyecek kıtlığı veya soğuk algınlığı gibi bazı farazi durumlarda, koşullar onları kış uykusuna sürükleyecekti.Bu düşük enerji durumunda, günümüzün hibernatörlerinin (kış uykusuna yatanlar), içeriden ve dışarıdan bazı önemli tehditleri savuşturabileceği düşünülüyor. Kış uykusunun Alzheimer, felç ve kalp krizi de dâhil olmak üzere modern insanın başına bela olan koşullarla mücadele etme gücüne de sahip olabileceği konuşuluyor. Hatta bu konu, uzun ömürlülüğün ve uzayda koloniler kurmanın anahtarı bile olabilir.

Tüm Memelilerin Ortak Atası Kış Uykusuna Yatıyor

Bazılarına göre kış uykusuna yatma fikri saçma görünse de, araştırmalarda artan kanıtlar kış uykusuna yatmayan birçok memelinin, metabolizmayı yavaşlatan uyku halindeki beyin sinyal yolları da dâhil olmak üzere, düşük enerji durumlarına girme yeteneğini koruduğunu gösteriyor.Colorado Üniversitesi'nde Profesör olan Sandy Martin, tüm memelilerin bu genetik donanıma sahip olabileceğini söyleyerek, "Memelilerden kış uykusuna yatan türlerin dağılımı, tüm memelilerin ortak atasının kış uykusuna yattığı yönündeki olası sonucu veriyor" dedi.

Bilim İnsanları Konuyu Araştırıyor

Bu evrimsel düşünceler ve insan yaşamına olası faydaları düşünüldüğünde, araştırmacıların çalışmalara başlaması için hiçbir engel görünmüyor. Zaman içerisinde kış uykusu gibi bir eski yetinin insana tekrar kazandırılıp kazandırılamayacağı görülebilecek. Bilim insanları bu konuyu araştırmaya değer buluyor.Kaynak: newscientist.com