İnsan ipliği, insan deri hücrelerinden iplik şeklinde üretilen biyomateryale verilen bir isim. Biyomateryal çalışmaları ve doku mühendisliği çalışmalarıyla her gün farklı ve yeni teknolojiler geliştiriliyor. İnsan deri hücrelerinden iplik yapılması da bu son gelişmelerden biri. Biomühendislik alanında pek çok kullanım alanı bulacağı tahmin edilen bu deriden oluşturulan iplik bağışıklık sistemini de etkilemiyor ve enflamasyona sebep olmuyor.

İnsan ipliği : dikiş, düğüm, örgü

Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden Laure Magnan ve arkadaşlarının yaptığı bu çalışma Acta Biomaterialia dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar deri epitel hücrelerinden geliştirilen iplikleri cerrahi müdahalelerde de kullanılabilecek bir malzeme olarak geliştirdiklerini ifade ettiler. Geliştirilen materyalle örgü örmek, dikiş atmak, düğüm atmak, kroşe örgüsü yapmak mümkün.

Geliştirilen bu malzemede deri hücreleri kullanılmasına karşın materyalin temelini hücreler arası matriks oluşturuyor. Canlı hücreleri dokuları oluştururken, hücreler arasında bağlanma, iletişim, madde değişi tokuşu gibi metabolik olayların gerçekleştiği hücre dışı bir matriks salgılar. Buna ektraselüler matriks ya da hücreler arası matriks denir. Bu araştırmacılar da ekstraselüler matriks geliştirilmesine dayanan bir yöntemle (cell-assembled extracelular matix - CAM) bu biyomateryalleri geliştirdiler.Çalışmayı yürüten ekip daha önce ekstraselüler matris kullanarak biomateryal kağıtlar geliştirmiş ve kağıtları rulo yaparak yapay kan damarı olabileceğini göstermişlerdir.Acta Biomaterialia Magnan, L., Labrunie, G., Fénelon, M., Dusserre, N., Foulc, M. P., Lafourcade, M., ... & L'Heureux, N. (2020). Human Textiles: a cell-synthesized yarn as a truly “bio” material for tissue engineering applications. Acta Biomaterialia.