Porsuk ufak tefek olmasına rağmen vahşiliğiyle dikkat çeken bir memeli türüdür. Kobra yılanına saldırmaktan, tilkilerle dalaşmaya kadar pek çok tehlikeli duruma kendini atmaktan çekinmeyen bu canlı, bu sefer yaptıklarıyla gerçekten bilim insanlarını hayrete düşürdü. Çağan Şekercioğlu'nun da içinde olduğu araştırmacılar, ilk defa porsuğun koca bir danayı tek başına toprağın altına gömdüğünü gözlemlediler.

Utah Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları çalışmalar sırasında araziye bıraktıkları bazı inek karkaslarının ortan kaybolduğunu fark etmeleriyle başladı araştırmalar. Daha sonra araştırmacılar, araziye bıraktıkları 7 dana karkaslarını video kapan ile takip etmeye başladılar. Bu takip sonucunda, bir Amerikan porsuğu ( Taxidea taxus)'un bir dana gövdesini bütünüyle toprağa gömdüğünü gözlemlediler. İkinci bir porsuk ise diğer bir dana leşini kısmi olarak gömmüştü.

Amerikan Porsuk

Porsuklar, küçük avları ve yiyeceklerini gömerek saklıyorlar. Böylece ortamdaki diğer yırtıcılardan koruyabiliyorlar. Ayrıca toprak altında mikroklima ile bozulma hızını da azaltmış oluyorlar. Porsukların bu davranışları daha önceden de bilinen bir gerçek. Ancak bu olayda şaşırtıcı olan nokta, porsuğun kendisinden kat be kat büyük bir hayvanın leşini tek başına gömmüş olması. Ayrıca daha önce domuz ve inek ile de beslendiği tespit edilmiş porsukların. Ancak bir porsuğun tek başına kendisinin 3-4 katından büyük bir hayvanı gömmesi ilk defa kayıt altına alındı.

Porsuk şok yarattı

National Geographic Kaşifi olan Utah Üniversitesi Profesörlerinden Çağan Şekercioğlu, National Geograpic'e yaptığı açıklamalarda, porsuğun tek ve büyük bir gıda kaynağını domine ettiğini görünce şok olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra bunun ilginç bir niş olduğunu ve madde çevriminde aslında porsukların bilmediğimiz farklı rolleri de olabileceğini belirtiyor. Çağan Şekercioğlu ve ekibi, 7 dana leşi ile yaptıkları çalışmanın sonuçlarını Western North America Naturalist dergisinde yayınladılar.https://youtu.be/haNNKd8_5IoKendisinden çok büyük bir canlı olan ineği gömmeyi başaran porsuk, işini tamamladığında da üstüne çıkıp oturduğu fotoğraf ise, aslında porsukların ne kadar ilginç canlılar olabileceğini bize göstermesi açısından etkileyici bir kare olarak ön plana çıkıyor.Amerikan Porsuğu, Anadolu'da da bulunan Avrupa porsuğundan farklı bir tür. Çok benzer olmalarına rağmen, birbirlerinden farklı türler. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (International Union for Conservation of Nature) her iki türü de Düşük Kaygı yani, yok olma riski düşük olarak sınıflandırılmış olsa da; bu canlılarında yok olma tehlikeleri bulunuyor. Western North American NaturalistNatGeo