Türkiye'nin milli imkanlarla tasarlayıp ürettiği ilk metre altı çözünürlükteki milli gözlem uydusu olan İMECE Uydusu 2013 yılında fikir olarak başlayan ve 2023 yılına uzanan uzun soluklu bir çalışmanın eseri. Ocak 2017 tarihinde başlatılan İMECE Projesi'yle üretildikten sonra gök yüzünde yerini almak üzere yolcu edildi.

Türkiye'nin İlk Milli Gözlem Uydusu: İMECE Uydusu

İMECE uydusu, Türkiye'nin sıfırdan tasarlayıp ürettiği ilk metre altı çözünürlükte milli gözlem uydusudur. Ocak 2017 tarihinde başlatılan İMECE Projesi ile Türkiye’nin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere metre altı çözünürlüklü İMECE Yer Gözlem Uydusu'nun geliştirilmesi amaçlandı. İMECE, TÜBİTAK UZAY tarafından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)'nin Kahramankazan tesislerinde üretilmiştir.

İMECE Uydusunun Özellikleri ve Üretim Süreci

İMECE uydusu, yerli ve milli imkanlar kullanılarak geliştirilen metre altı kameranın uydu platformunda kullanılmasıyla Türkiye’nin sivil ve askeri yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik önemli bir adımdır. Proje kapsamında yüksek çözünürlüklü elektro-optik kamera yanı sıra kritik ekipmanlar, yazılımlar ve ilgili teknolojiler de milli imkanlarla geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra uydunun fırlatıcıya taşınması için gereken temiz oda koşullarındaki kabin de yine yerli sanayi tarafından geliştirilmiştir.

İMECE Uydusu kapsamında Metre Altı Çözünürlüklü Elektro Optik Uydu Kamerası, Haberleşme Sistemi, Yıldız İzler, Güneş Algılayıcı, Elektrikli İtki Sistemi, Tepki Tekeri, Faydalı Yük Veri Kayıt Sıkıştırma Formatlama Birimi ve Yeni Nesil Uçuş Bilgisayarı gibi yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularında kullanılacak alt sistemlerin ülke içinde geliştirilmesi için gereken alt yapı oluşturulmuştur.

İMECE Uydusu ve kısa tarihçesi

İMECE Uydusu, T.C. Kalkınma Bakanlığının 2013 yılı yatırım programında 2013K120790 numara ile yer alan İMECE Uydu Sistemleri Alt Yapı Projesi kapsamında başlatılan "İMECE Uydu Alt Sistemleri Geliştirme Projesi" ile ilk kez ortaya çıkmıştır. Daha sonra İMECE Uydu Projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen bir proje olarak 2017 yılında başlamıştır ve 2023 yılında uyduyu uzaya fırlatma hedeflenmektedir. Bu proje sayesinde Türkiye, kendi elektro-optik kamerası ile metrealtı çözünürlüklü görüntüler elde edebilecektir. Uydu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, Ankara'da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesisinde üretilmiştir.

Pandemi Şartlarında Gerçekleştirilen Montaj ve Entegrasyon Faaliyetleri

İMECE Uydusu projesi, pandemi şartlarına rağmen 2020 yılında başarıyla tamamlanan bir proje olmuştur. Montaj ve entegrasyon faaliyetleri, zorlu şartlara rağmen sadece 4 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiştir. Ayrıca uzay ortamında simüle edilecek şekilde uydu daha sonra test edilmiştir. İlk olarak vakum ortamında ısıl koşullara dayanıklılığı test edilmiş ve daha sonra da uzay aracı üzerindeki titreşim dünya üzerinde test edilmiştir. Bu zorlu süreçlerde bile, İMECE Uydusu projesi başarıyla ilerlemiştir.

İMECE Uydusu'nun Taşınması ve Temiz Oda Koşulları

İmece uydusu üretimden sonra Amerikaya taşınırken temiz oda içinde bir kabinde muhafaza edildi. Bu kabini Nurus firması geliştirdi ve uyguladı. ISO 7 sınıfı temiz odanın içinde muhafaza edildi ve fırlatma operasyonu için özenle taşındı. Aynı zamanda hava temizleme cihazı bulunan bu temiz odada bütün ısı, basınç ve olumsuz şartlara uygun bir tasarım bulunuyor. Saniyede 10 bin veri toplayabilen bir sistem sayesinde olumsuz koşullar tespit edilip gideriliyor.

İMECE Uydusunun Teknik Özellikleri

İMECE Uydusu, son derece gelişmiş teknik özelliklere sahip bir uzay aracıdır. Uydunun faydalı yükü Panchromatic (PAN) çözünürlükte 0.99 m ve Multispectral (MSI) çözünürlükte 3.96 m olarak belirlenmiştir. Uydu, tek bir karede 16 km x 16 km genişliğinde bir görüntü alanına sahiptir, bu da yüksek kaliteli görüntü verileri elde etmeyi sağlar. Uydu toplamda ~700 kg kütleye sahiptir ve yaklaşık 700 km yükseklikte güneşe eş zamanlı bir yörüngeye yerleştirilecektir. Tasarım ömrü ise 5 yıldır, bu süre boyunca birçok veri ve görüntü toplama imkanı sunacaktır.Kaynaklar:https://uzay.tubitak.gov.tr/tr/uydu-uzay/imece https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/imece-uydusuna-yuruyen-temiz-oda/2578468