İMECE uydusu ne zaman fırlatılacak? Yeni gelişmeler İMECE Uydusu'nun 14 Nisan günü yörüngeye doğru yola çıkacağına işaret ediyor. Geçtiğimiz gün Space X tarafından operasyonun yapılması bekleniyordu ancak olumsuz hava koşullarından dolayı operasyon gerçekleşememişti.

İMECE Uydusu ne zaman fırlatılacak İMECE Uydusu için yeni tarih

İMECE Uydusu'nun yörüngeye fırlatılması için yeni tarih belli oldu. 14 Nisan günü saat 09:48'de Space X Falcon 9 roketi ile İMECE Uydusu'nun yörüngeye gönderilmesi bekleniyor. TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre eğer operasyonu engelleyecek başka bir hava olayı olmazsa vbu cuma günü fırlatmanın gerçekleşmesi bekleniyor.İlk olarak 2013 yılında planlarda yer almaya başlayan yerli imkanlarla yapılmış metre altı uydusu olan İMECE 2017 yılında desteklenerek üretim aşamasına geçildi. İlerleyen süreçte ise zorlu pandemi günlerinde montajı ve testleri devam etti. Tüm zorluklara rağmen İMECE Uydusu yerli imkanlarla üretildi. Hatta uyduyu taşıyacak temiz odaya sahip kabin de yerli AR-GE süreci ile gerçekleştirildi ve üretildi.İMECE Uydusu ne zaman fırlatılacak belli oldu. Ayrıca canlı yayından da bu fırlatma sürecini takip edebilirsiniz. Artık İMECE Uydusunun yörüngede yerini alması ve görevine başlaması bekleniyor. İMECE Uydusu'nun fırlatma anına ait canlı yayınını ise YouTube'da izleyebilirsiniz. Canlı yayın için TÜBİTAK'ın verdiği YouTube adresi : https://www.youtube.com/watch?v=XxyNYHBP7v8

Kısa Kısa İmece Uydusu

  1. İMECE Uydusu, uzaydan yüksek çözünürlüklü görüntüleme amacıyla Türkiye tarafından geliştirilmiş bir elektro-optik uydu sistemidir.
  2. Proje, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı tarafından desteklenmekte olup, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından koordine edilmektedir.
  3. İMECE Uydusu, yörüngedeki testlerini tamamladıktan sonra Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilecektir.
  4. Uydu, uzaydan yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edebilme özelliğine sahip olup, çekilen görüntüler oldukça net ve ayrıntılıdır.
  5. İMECE Uydusu, güneşe eş zamanlı olarak yörüngede dönen bir güneş senkronize yörüngede, 680 kilometre yükseklikte yer alacaktır. Bu sayede, görüntüleme işlemleri için sürekli ışık koşulları sağlanmaktadır.
  6. Uydu, dünya genelinde herhangi bir konumdan görüntü çekebilme yeteneğine sahip olup, coğrafi kısıtlama olmaksızın Türkiye'ye hizmet verecektir.

Kaynak: TÜBİTAK