1-) Çörek-kapan köpek balığı - Isistius brasiliensis

Puro köpekbalığı olarak da bilinen çörek kapan köpekbalığı, Dalatiidae familyasındaki küçük bir skualiform köpek balığı türüdür. 42-56 cm uzunluğa erişen küçük bir türdür. Silindirik bir vücudu vardır. Bu köpekbalığı, Dünya'daki ılık okyanuslarda ve özellikle de adaların yakınında yaşar. Genelde yüzey sıcaklığının 18–26 °C olduğu yerlerdedir. Bahamalar, Sierra Leone, Angola, Galapagos, Easter adası gibi pek çok yerden bildirilmiştir. 3,7 km derinliğe kadar kaydedilmiştir.

Çörek kapan ismi verilmesinin sebebi, avları üzerinde bıraktıkları diş izidir. Deniz memelerinin vücutlarından aldıkları ısırıklar oldukça ayırt edicidir.

2-) Fırfırlı köpek balığı - Chlamydoselachus anguineus

6 solungaç yarığı bulunan, yılan balığına benzeyen vücudu olan bir köpek balığıdır. Ayrıca dişler idiler köpek balıklarından oldukça farklı ve dikkat çekicidir. 3 çatallı ve çok keskin dileri vardır. Bugüne kadar Atlantik ve pasifik okyanuslarından farklı lokasyonlardan bildirilmiştir. Kıta sahanlıklarında yaşayan bir türdür.

2 metreye ulaşabilen bu tür yaklaşık 50-200 metre derinlikte yaşar. Bununla birlikte 1570 metrede de bulunduğu tespit edilmiştir.

3-) Goblin Köpek balığı - Mitsukurina owstoni

Nadir rastlanan büyük boylu derin deniz köpek balığıdır. Dikkat çekici bir kafa yapısı vardır. Yaşayan fosil olarak nitelenir. 125 milyon yıl önceye dayanan soy hattı vardır.

Pembe derilidir. 3-4 metre büyüklüğünde olur. 100m'den derin sularda bulunur. Yetişkinler gençlere göre daha derinlerde yaşar. Sıra dışı uzunlukta ve düz bir burnu vardır. Bununla birlikte avlanırken çenesi uzar. 3 okyanusta da bulunduğu tespit edilmiştir. Küresel olarak dağıldığı düşünülür.

4-) Avustralya hayalet köpek balığı - Callorhinchus milii

Chimaera olan bu köpek balığı oldukça sıra dışıdır. Değişik isimleri vardır. Fil köpek balığı, fil balığı, hayalet balık, gümüş trompetçi, beyazbalık gibi adları vardır. Avustralya ve Yeni Zelanda kıyılarında yaşayan bir türdür. 200 metreye kadar olan derinliklerde yaşar.

Gümüş rengindedir ve üzerine farklı renklerde desenler olabilir. Bunun dışında ağız yapısı oldukça ilginç gelişmiştir.

Kaynaklar :http://www.flmnh.ufl.edu/fish/Gallery/Descript/CookiecutterShark/CookiecutterShark.html Köpek balıkları