Greta Thunberg, henüz 16 yaşında bir İsveç vatandaşı. 16 yaşındaki genç, iklim değişikliği ile mücadele eylemlerinin başlatılmasını sağlayan ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda dünyada bir sembol haline gelen bir aktivist. Thunberg, öncülük ettiği öğrenci iklim grevlerinin olumlu değişime yol açabileceğini umuyor. Çünkü katılım oldukça yüksek ve ciddi bir farkındalık oluşmuş durumda.https://www.youtube.com/watch?v=RjsLm5PCdVQGreta Thunberg, Avustralya, Belçika, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve ardından da İngiltere’de planlanan devasa seferberliği memnuniyetle karşıladı. Genç aktivist, "Bence birçok insan durumun ne kadar saçma olduğunu anladı. İnsanlık tarihinin en büyük krizinin ortasındayız ve temelde bunu önlemek için hiçbir şey yapılmadı. Bence gördüklerimiz büyük değişikliklerin başlangıcı ve bu çok umut verici." dedi.Geçen ay Davos'taki global iş seçkinleri için de benzer şekilde sert sözleri vardı: “Bazı insanlar, bazı şirketler, bazı karar vericiler, özellikle düşünülemez miktarlarda para kazanmaya devam etmek için feda ettikleri değeri tam olarak biliyorlar. Ve sanırım bugün burada birçoğunuz o insan grubuna ait.”Bu eylemlerle Extinction Rebellion, 350.org ve Greenpeace dahil olmak üzere birçok grupla bağlantı kurdu.Greta Thunberg, Avrupa Komisyonu'nda bir konuşma yaparak Avrupa Birliği'nin iklim değişikliği ile mücadele konusunda daha fazla bütçe ayırmasını talep etmişti. Bu talebin üzerine Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker önümüzdeki yıllarda bu sözün yerine getirileceği taahhüdünde bulundu.

Greta Thunberg'in çağrısı üzerine Almanya, İsviçre, Fransa, Belçika, Avustralya ve daha birçok ülkede yüzlerce genç sokaklara dökülmeye devam ediyor.
Öğrencilerin Magdeburg, Almanya'daki eyleminden. Foto; Klaus-Dietmar Gabbert/AP

350.org'un kurucusu Bill McKibben, "Greta'nın başlattığı hareket, iklim sorusu üzerine çalışan 30 yıllık çalışmalarımdaki en umut verici şeylerden biri. Yetişkinleri, aslında yetişkin olduklarını kanıtlamaya zorluyor. Eylemlere katılan tüm gençlere çok teşekkürler." dedi.Avustralya harekete geçen ilk ülkelerden biriydi. Geçen Kasım ayında, organizatörler 15 bin öğrencinin greve gittiğini tahmin ediyor. 1 Mart'ta federal sayman ofisini hedefleyeceklerini söylüyorlar. Ardından da küresel greve katılacaklar. Ülkenin eyaletlerinden Queensland'deki Adani kömür madenini durdurmak için acil siyasi eylem ve fosil yakıtlardan yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş talep ediyorlar.Perşembe günü Avustralya'daki Castlemaine'den üç öğrenci aktivist (11 yaşındaki Callum Bridgefoot, 14 yaşındaki Harriet O’Shea Carre ve aynı yaşta Milou Albrechy) federal parlamentodaki muhalefet lideriyle konuştu. Ancak ülkenin başbakanı grevi kınadı.

Eylemlere 'komplo' diyen çevre bakanı istifa etmek zorunda kaldı

Belçika'da ise grevler 4 haftadan fazla sürdü. 3 binden fazla bilim insanı grevlere destek verdi. Belçika'da Flaman Bölgesi Çevre Bakanı Joke Schauvliege istifa etmek zorunda kaldı. Çünkü ülkenin istihbarat servislerinin, grevdeki çocukların isimsiz güçler tarafından yönlendirildiğine dair kanıtlar bulduğunu iddia etmişti. Belçika'daki eylemlerin Mayıs ayında yapılacak olan seçimlere kadar devam etmesi bekleniyor.İsviçre'de de çok büyük çaplı eylemler oldu. Yerel aktivistler, 18 Ocaktaki greve 23 bin insanın, ardından 2 Şubat'taki greve 65 bin insanın katıldığını söyledi. Onlar da 15 Mart'taki küresel gösteriye hazırlanıyor. İsviçreliler hükümetten, acil iklim durumu ilan etmesini, 2030 yılına kadar jeo-mühendislik olmadan sıfır karbonlu politikalar uygulamasını ve gerekirse mevcut ekonomik sistemden uzaklaşmasını istiyor."Şimdilik, hükümet çok ataerkil bir şekilde tepki gösterdi" diyen 20 yaşındaki öğrenci Thomas Bruchez, iki hafta içinde organizatörlerin, işçileri nasıl dahil edeceklerini düşünmeye başladıklarını ve yüksek vergilerle finanse edilen ücretsiz toplu taşıma gibi daha kesin talepler tanımlamaya çalışacaklarını söyledi.

Almanya'da politikacılar eylemleri takdir ediyor ama bir adım atmıyor

Almanya'da iki hafta 50 şehirde grev yapan 20 bin öğrenci vardı, 18 Ocak'ta ise 30 bin kişi. 15 Mart'taki küresel grevin, 150 ilde gerçekleşen en büyük hareketlilik olması bekleniyor. Almanya'da şimdiye kadarki katılımcıların yüzde 75'i okul çocuğuydu ancak üniversite öğrencisi sayısı artmakta. Lise öğrencisi Jakob Blasel, “Yetişkinlerin şu anda geleceği yok etmesi kabul edilemez. Hedefimiz Almanya'da kömür gücünü ve her yerde fosil enerjiyi durdurmak.” dedi. Blasel, politikacıların eylemlere hayranlık duyduklarını belirttiklerini ama herhangi bir faaliyette (talep edilenleri yapmakta) bulunmadıklarını ifade etti. 22 yaşındaki Luisa Neubauer ise, kıdemli kabine yetkilileriyle konuşmaya davet edilenler arasındaydı. Neubauer, Alman Ekonomi Bakanına sorunun bir parçası olduğunu açıkça söyledi.Greta Thunberg'in Birleşmiş Milletler konferansındaki iklim değişikliği konuşması;https://www.youtube.com/watch?v=c86zk1X9_o8Kaynak; The Guardian