İklim acil durumu, İngilizce tanımıyla "Climate Emergency" etiketi altında Twitter'da yayımlanan birbirinden üzücü fotoğrafları derledik. Ancak öncelikle iklim değişikliğinden kısaca bahsedelim.
İklim acil durumu ve iklim değişikliği gerçeği
İklim değişikliğinin bütün trajedisi gözlerimizin önünde gerçekleşiyor; altıncı kitlesel yok oluş, böcek sayılarındaki azalma, buz tabakalarının incelmesi, deniz seviyesindeki yükselme, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’daki büyük orman yangınları, Arktik buzulların erimesi, kutup ayılarının insan bölgelerine inerek çöplerden beslenmesi...
İlk olarak 1958’de bilim insanları, karbondioksit seviyelerindeki yüksekliğin farkına vardı. 1980’lerde küresel sıcaklıklar yükselmeye başladı ancak uyarılar göz ardı edildi. 40 yıl sonra gerçek anlamda iklim değişikliğinin farkına varıldı. Geçtiğimiz yıl açıklanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre, bu felaketi durdurmak için sadece 12 yılımız var. İklim hareketleri genel görüşün bir parçası haline geldi ancak küresel emisyonlar artmaya devam ediyor.
IPCC, bu yüzyılda küresel sıcaklıktaki artışın 1,5 ° C’nin altında kalması için 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarının yüzde 45 oranında azaltılması gerektiğini bildirdi. Ancak gözlemciler, karbondioksit kullanımını azaltmaya yönelik kararlı, politik adımların önümüzdeki yılın sonundan önce gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor.
Birçok ülkenin IPCC raporuna destek vermesine ve iklim değişikliğini durdurmaya yönelik çalışmalara katılmasına karşı kimi ülkeler, raporu engellemeye bile çalışıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında ABD, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Rusya, IPCC raporunun BM müzakerelerinde görüşülmesini engellemişti.
1 milyon tür yok olabilir!
İklim değişikliği konusunda alınan kararlar kritik öneme sahip olsa da, önümüzdeki yıllarda onlarca türün ve okyanuslarımızın korunması üzerine doğayı şekillendirecek bazı toplantılar olacak. 2019’da açıklanan IPBES (Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerinde Hükümetlerarası Bilim Politika Platformu) raporuna göre, önümüzdeki yıllarda bir milyon kadar tür yok olabilir.
Gelecek yıl birçok hükümet, Çin’de bir araya gelerek türlerin korunması için gündem oluşturacak. BM organı olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, 2030 yılına kadar (12 yıllık süre için) doğayı korumaya yönelik planlar yapıyor. Gelecek yılki toplantı doğal dünya için bir “Paris İklim Anlaşması” gibi olabilir. Anlaşma olursa, büyük olasılıkla sürdürülebilir tarım ve balıkçılık üzerinde durulacak. öylece bu türler için daha fazla koruma ve ormansızlaşma sınırı getirilecek.
Isınma hayvanları öldürüyor
Avustralya'nın Victoria eyaletinden gelen bir fotoğraf, iklim acil durumunun önemini bir kez daha gösterdi. İklim değişikliğindeki değişmeler altıncı yok oluş sürecini hızlandırıyor. University of Queensland'dan ekolog Martine Maron, Twitter'da ölü bir kuşun fotoğrafını paylaştı. Fotoğraftaki kuşun asıl hikayesi ise "iklim değişikliği". Maron, tweetinde, "Dün çiftlikte (batı Victoria) sıcaklık 48.9 C derece idi. Cockatoo-Kakadu kuşu öldü ve ağaçtan düştü. İnsanlar ve yaban hayatı uç noktalara dayanamaz, üstelik bu durum sadece 1 derece ısınma ile gerçekleşiyor. 4 dereceden fazla ısınma için yoldayız." dedi.
https://twitter.com/martine_maron/status/1208276950357176320?s=12
#ClimateEmergency etiketi altında Twitter'da paylaşılan birkaç üzücü ve dikkat çekici fotoğraflı tweetleri derledik. Avustralya yangınlarından, Avrupa'daki sel felaketlerine kadar insanlar iklim acil durumu hakkında neler yazmış? Hep birlikte inceleyelim;
Bir Twitter kullanıcısı, Avustralya'da 2 aydır devam eden yangınları yazdı. Yangından kaçan bir kanguru ve kurtarılan bir koala fotoğrafı ile olayı yorumlayan kullanıcı, "Avustralya bir aydan fazla süredir yanıyor ve 2 milyondan fazla hektar yandı. Kimse bilmiyor çünkü medyada yeterince yayımlanmıyor. Hayvanlar ve insanlar evlerini kaybetmeye devam ediyor ve bu korkunç." dedi.
https://twitter.com/MAS8IN/status/1208359812486041600
Tom Scott isimli bir editör, Avrupa'daki sel felaketlerinden ve Avustralya'daki orman yangınlarından fotoğraf ile bir iklim acil durumu tweeti attı. Scott'un yorumu: "İngiltere, batı ve güney Avrupa'da şiddetli sel yaşanıyor. Avustralya'da Belçika büyüklüğündeki bir bölgede yangın çıktı. Ancak dünya "liderleri" hızlanan iklim acil durumu ile ilgili eylemleri hala geciktiriyor. Sorumluklarına daha ne kadar uzun süre omuz silkebilirler?"
https://twitter.com/Tom___Scott/status/1208542564992868357
Bir kullanıcı Avustralya'daki Killalea kıyı gölü hakkında bir tweet attı. Blake Dawson isimli kullanıcı, "Bir zamanlar bozulmamış Killalea kıyı gölünün kuruduğunu görmek çok üzücü, balık ve yılan balıkları üzerinde kitlesel ölüme neden oldu. Mevcut kuraklığın çevre üzerindeki etkilerini görmek ürpertici." şeklinde bir tweet attı.
https://twitter.com/Bio_blake/status/1207078148388446208
Şimdi de Greenpeace'den bir tweeti paylaşalım. Greenpeace, "Typhoon Tisoy" yani Filipinler Tayfunu'na ilişkin fotoğraflar yayımladı ve destek vermek isteyenler için imza kampanyasını paylaştı.
https://twitter.com/Greenpeace/status/1201769608518045696
Carol Taylor isimli bir kullanıcı, Avustralya yangınlarından kurtarılarak tedavi altına alınan bir yaralı koalayı paylaştı. Taylor, iklim acil durumu olmadığını iddia edenlere sitem etti: "Avustralya'da kar yağdığı için iklim acil durumu diye bir şey olmadığını savunan Amerikalılar için. Şimdi sahip olduğumuz şey bu. İfadelerinizi tekrarlamak ister misiniz?"
https://twitter.com/minkelCT/status/1197337180936404992
Yaralı koalanın tedavi altındaki bu fotoğrafı, sosyal medyada çok kez paylaşılmıştı;
Çöplükte beslenen kutup ayıları
Kutup ayıları, Şubat - Mart aylarında Rusya’nın Novaya Zemlya Adası’ndaki bir çöplüğe inmişti. Gezgin Fatih Koparan da kutup ayılarının beslenmeye çalıştığını Twitter üzerinden fotoğraflarla paylaşmıştı. Amerika Birleşik Devletleri merkezli medya ağı The Verge, kutup ayıları ile insanlar arasındaki bu kadar yakınlığın bir çatışma potansiyelini artırabileceğini yazmış ve ayıların insan yerleşimlerine inmesinin sebebini ise küresel ısınma olarak ifade etmişti.