Perseid meteor yağmurlarından sonra 2023’ün ikinci göktaşı yağmuru ikizler meteor yağmurunda ışık maruziyeti olmayan bir alanda saatte 50’nin üzerinde meteor gözlemi yapılabilecek. İkizler meteor yağmuru 19 Kasım-24 Aralık tarihinde gerçekleşse de 13-14 Aralık gecelerinde zirveye ulaşacak. Dünya’da yaşanan meteor yağmurlarının birçoğunun aksine ikizler meteor yağmuruna sebep olan şey bir kuyruklu yıldız değil, Geminid ikizler meteor yağmurları asteroidlerin ürünlerinden biri. İkizler meteor yağmurları her yıl en iyi meteor yağmurlarından kabul ediliyor. Bunun nedeni ise düşen her bir meteorun parlak ve hızlı olması. Kuzey Yarımküreden daha iyi görülen Geminid ikizler meteor yağmuru Güney Yarımküreden de gözlemlenebilecek. İkizler meteor yağmurlarının adını radyant ismiyle bilinen takımyıldızından aldığı biliniyor.

Geminid Meteor Yağmuru Ne Zaman İzlenmelidir?

Geminid ikizler meteor yağmurunu gözlemeyebilmek için 13 Aralık gecesi saat 21.00’de ikizler takımyıldızına odaklanmak gerekli. İkizler takımyıldızını göremediğiniz takdirde ise yalnızca gökyüzüne bakmanız yeterli. Diğer meteor yağmurlarının aksine, ay ışığı gözlemlemeyi olumsuz etkilemeyecek.

İkizler Meteor Yağmuru Nasıl Gözlemlenir?

Geminid ikizler meteor yağmurunu en güzel şekilde gözlemleyebilmek için ortamın karanlık olması şart. Diğer meteor yağmurlarının aksine teleskop veya dürbüne ihtiyaç duymadan çıplak gözle son derece konforlu bir gözlem sağlamak mümkün. Telefon ve fener ışıklarından oldukça uzak durmak ve gözlerinizin en az 30 dakika karanlığa alışmasını beklemek ise önemli detaylardan.

Kaynakça:SPACE