Acısız dövme yaptırmak artık mümkün gibi görünüyor. Yüzlerce yıldır dünya tarihinde var olan dövme, teknolojik ilerlemelere karşın hala yapılırken acı veriyordu ancak yeni bir gelişme ile iğnesiz dövme yapılabilecek.Teknolojik ilerlemeye rağmen, dövme yüzyıllardır büyük ölçüde değişmeden kaldı; deriyi delmek ve mürekkebi enjekte etmek için bir iğne kullanılarak istenilen tasarım ve renk verilir. İğnesiz ve acısız dövme ise bunca teknolojik yeniliğe rağmen henüz geliştirilmemişti. Son olarak Hollandalı araştırmacılar, hiç iğne gerektirmeyen bir mikro enjeksiyon dövme cihazı geliştirdi. Bu makine temiz ve ağrısız olmasının yanı sıra geleneksel yöntemlerden daha az atık üretiyor.İnsanlığın dövme tutkusu çok eskilere dayanıyor. 5 bin yıllık olan Buz Adam Ötzi'nin vücudunda onlarca basit dövme bulunuyor. Dünya nüfusunun üçte birinden fazlasının dövmesi bulunuyor (yüzde 38) ve bu dövme yaptıranlarda her 4 kişiden 3'ünün birden çok dövmesi var. Bununla birlikte, dövme henüz yeterince geliştirilmemişti. Mürekkep tehlikeli reaksiyonlara neden olabiliyor. Çoğu dövme salonunda uygun hijyen kuralları sağlanmıyor ve iğneler cilde zarar vererek ağrıya ve potansiyel olarak bölgesel yaralanmalara sebep oluyor. Bilim insanlarının dövmelere olan ilgisi de farklı bir yolu izliyor; çok uzak olmayan bir gelecekte dövmeler tıbbi amaçlarla kullanılabilir.

Twente Üniversitesinden acısız dövme cihazı

Twente Üniversitesinden bir grup araştırmacı, hiç iğne kullanılmayan bir mikro jet enjeksiyon teknolojisi geliştirdi. Geliştirilen üründe iğne yerine cilde nüfuz etmek için insan saçı kalınlığında ultra hızlı bir sıvı jet kullanılıyor. Yeni yayımlanan makalede David Fernández Rivas ve meslektaşları, bu yeni yaklaşımı yüksek hızlı görüntü kullanarak klasik iğne teknolojisiyle karşılaştırıyor.Yeni geliştirilen acısız dövme tekniği, cam çip üzerinde yer alan mikrokanal içindeki sıvıyı hızla ısıtan bir lazere sahip. Bu sıvı, kaynama noktasının üzerinde ısıtılarak, bir buhar kabarcığı oluşmasına ve büyümesine neden olarak sıvıyı saniyede 100 metreye (360 km / sa) varan hızlarda dışarı itiyor. Jet, insan derisinin içinden geçme yeteneğine sahip olmasına karşın neredeyse hiç acı çektirmiyor.Çalışmanın yazarı Fernández Rivas, "Bunu bir sivrisinek ısırığından fazla hissetmiyorsunuz." diyerek dövmenin yapılırken verdiği acıyı tarif etti.Araştırmacılar, piyasada satılan bir dizi mürekkeple çalıştı ve geliştirdikleri tekniğin cilt hasarını en aza indirdiğini buldu. Cihaz, yalnızca ağrısız olmakla kalmadı aynı zamanda geleneksel iğnelere göre daha az enerji kullandı. Ayrıca, kontamine (bulaşma) iğne riski de ortadan kalkmış oldu.

Dövme aşılamada kullanılabilir

Acısız dövme tekniğinin eksik yönlerine değinecek olursak, verilen jetin hacminin artırılması gerekiyor. Şu ana kadar teknik yalnızca tek bir renk sunabildi ancak sonuçlar oldukça umut verici. Araştırmacılar, kısa bir süre içinde güvenilir ve kullanışlı, iğnesiz bir dövme cihazı geliştirebileceklerinden emin.Araştırmacılar, estetik amaçların yanı sıra tıbbi uygulamalar için de dövme kullanmak istiyor. Mürekkep, maddelere veya uyaranlara yanıt veren ve sağlık tehlikelerini gösteren bir tür algılayıcı görevi görebilir. Bir başka çalışmada araştırmacılar, dövmelerin aşılamada da kullanılabileceğini öne sürüyor.Kaynak:ZME Science