Mozambik 'teki sel ve kasırga afetinde resmi bilgiye göre 84 kişi hayatını kaybetti. Mozambik'in Beira şehrinde etkili olan afetler, bölgenin yüzde 90'ına zarar verdi. Devlet başkanı Filipe Nyusi, hayatını kaybedenlerin bini bulabileceğini söyleyerek, felaketin boyutunu dile getirdi.

Mozambik'teki sel ve kasırga, komşu ülkelerden Zimbabve ve Malavi'de de ölüm ve yıkım izi bırakmıştı. Üç ülkede de geniş toprak alanları sular altında kaldı, yollar yok oldu ve iletişim ağları ciddi zarar gördü. Idai Kasırgası olarak adlandırılan afetler, Zimbabve'de 98 kişinin, Malavi'de ise 56 kişinin ölümüne neden oldu. Üç ülkedeki ölüm oranının şu anda 150 olduğu tahmin ediliyor. Fakat bu sayı, hasarın büyüklüğü netleştikçe değişebilir. Yağmurların ise daha da şiddetlenmesi bekleniyor.Mozambik Devlet başkanı suda yüzen cesetleri gördüRadyo Mozambik için konuşan ülkenin başkanı Filipe Nyusi, etkilenen bölgeye uçtuğunu ifade ederek, bölgede köylerin ortadan kaybolduğunu ve suda yüzen cesetleri gördüğünü söyledi.

Beira’da bulunan Kızılhaç’ın üst düzey yetkililerinden Caroline Haga, çevredeki bölgelerde karayoluyla bağlantının tamamen koptuğu yerlerdeki durumun daha kötü olabileceğini söyledi.Mozambik 'in dördüncü büyük şehri olan Beira'da bulunan büyük bir baraj, kurtarma çalışmalarını daha da zorlaştırdı. Barajın da taştığı ifade edildi. Pungwe Nehri'nin ağzında bulunan Beira, Mozambik'in en büyük ikinci limanına ev sahipliği yapıyor ve Güneydoğu Afrika'da kara ülkelerine yapılan ithalatlar için bir kapı olarak hizmet veriyor.Zimbabve'nin, felaket sonrasında yolları, köprüleri yeniden inşa etmek, su, temizlik ve elektrik sağlamak için 18 milyon dolar harcama yapması bekleniyor.

Kızılhaç yardımlar için 340 bin İsviçre frankı ayırdı

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun (IFRC) havadan değerlendirme ekibine öncülük eden Jamie LeSueur şunları söyledi: “Durum korkunç. Alanın yüzde 90'ının tamamen tahrip olduğu görülüyor. Neredeyse her şey yok olmuş. İletişim hatları tamamen kesilmiş ve yollar yıkılmış. Bazı insanlara erişmek mümkün değil. Beira, kasırgadan çok etkilendi. Ancak, şehir dışındaki durumun daha da kötü olabileceğini duyuyoruz. Dün büyük bir baraj patladı ve şehre giden son yolu kesti. ”dedi.Kızıl Haç ekibi etkilenen bölgeleri yalnızca Pazar günü gezebildi. IFRC, yaklaşık 7 bin 500 kişi için ilk müdahale çabalarına girecek olan Afet Yardım Acil Yardım Fonu'ndan yaklaşık 340 bin İsviçre frankı yayınladı.Afetle ilgili Twitter'dan ilginç bir paylaşım yapıldı. @ali_naka kullanıcı isimli kişi, 19 yıl önce ağaçta doğum yapan bir kadının hikayesini anımsatarak, değişen hiçbir şeyin olmadığını ifade etti. O paylaşım;https://twitter.com/ali_naka/status/1107878311068401664?s=21Bölgeye, World Food Programme gıda yardımında bulundu;https://twitter.com/wfp/status/1107674980525969415?s=21Kaynaklar; Reuters , Africa News