Çin ve İngiltere'den araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışma, Hupehsuchus adlı erken döneme ait bir deniz sürüngeninin kafatasının detaylarını keşfetti. Bu çalışma, bu sürüngenin büyük su kütlelerinde bulunan karides gibi avları yutabilmesine olanak tanıyan, genişleyen bir boğaz bölgesi gibi yumuşak dokulara sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu sürüngenin ileri yönde hareket ederken yiyecek maddelerini filtrelemek için çubuklu balinaların yapısına benzer özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Hupehsuchus Çin'de Benzersiz Bir Gruptu
Araştırmacılar ayrıca, Hupehsuchus'un kafatasının, balenli balinalarda olduğu gibi dişler yerine keratin şeritleri bulunan çenelerinin kenarlarında aynı oluk ve çentikleri sergilediğini tespit etti.Wuhan Çin Jeolojik Araştırma Merkezi'nden Araştırmayı yöneten Zichen Fang bu kadar erken dönemdeki bir deniz sürüngeninde, bu uyarlamaları keşfettiklerine şaşırdığını belirterek “Hupehsuchianlar, Çin'de benzersiz bir gruptu. Ichthyosaur’ların yakın akrabalarıydı ve 50 yıldır biliniyorlardı. Ancak şimdiye kadar yaşam tarzları tam olarak anlaşılamadı” dedi.
Yaklaşık 248 Milyon Yıl Önce Çin'in Erken Triyas Döneminde Yaşadı
Bristol Üniversitesi Yer Bilimleri Okulu'ndan Profesör Michael Benton, Hupehsuchianlar’ın yaklaşık 248 milyon yıl önce Çin'in Erken Triyas döneminde yaşadıklarını söyleyerek, “Okyanus popülasyonunun devasa ve hızlı bir şekilde yeniden oluşumunun bir parçasıydılar. Bu, yaşamın çoğunu yok eden Permiyen-Triyas yok oluşundan sadece üç milyon yıl sonra gerçekleşen bir döneme denk geliyor. Bu büyük deniz sürüngenlerinin sahneye ne kadar hızlı çıktığını ve dünyanın deniz ekosistemlerini tamamen değiştirdiğini keşfetmek gerçekten şaşırtıcı” diye konuştu.
İki Yeni Hupehsuchus Kafatası Keşfedildi
Wuhan Çin Jeolojik Araştırma Merkezi'nden proje yöneticisi Profesör Long Cheng, iki yeni Hupehsuchian kafatası keşfettiklerini belirterek, “Bu kafatasları, önceki buluntulara göre daha eksiksizdi. Uzun burnun kaynaşmamış, kayış benzeri kemiklerden oluştuğunu ve aralarında burun boyunca uzanan uzun bir boşluğun bulunduğunu gösterdi. Bu yapı, aksi takdirde sadece modern balina türlerinde görülen bir özelliktir; burun ve alt çeneler, ileriye doğru hareket ederken küçük avları yutmak için muazzam şekilde genişleyen devasa bir boğaz bölgesini desteklemelerine olanak tanır" şeklinde konuştu.
Modern Balinalar Gibi Diş Yerine İnce Keratin Şeritli Oluklara Sahiplerdi
Wuhan Yerbilimleri Üniversitesi'nden araştırma ekibinde yer alan Li Tian, diğer bir ipucunun dişlerde ortaya çıktığını söyleyerek, “Modern balenli balinaların, yunuslar ve orkalar gibi dişli balinalardan farklı olarak dişleri yoktur. Balenli balinaların çeneleri boyunca; saç, tüy ve tırnakların oluşumunda rol oynayan uzun, ince keratin şeritlerini destekleyen oluklar bulunur. Çenelerinin kenarlarında aynı oluklar ve çentikler var ve bunların bağımsız olarak bir tür balina kemiği oluşturduklarını düşünüyoruz" dedi.Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230808110928.htm