Chandrayaan-3 Ay'a inişini gerçekleştirdi. Hindistan'ın güney eyaleti Andhra Pradesh'taki ana uzay üssünden 14 Temmuz'da fırlatılmıştı. Chandrayaan-3 'nın Ay2a inişi yeniden güney kutbunu incelemeye yönelik atılan bir diğer adım olarak büyük önem taşıdı. Chandrayaan-3 aracı yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 1.700 kg'ın üzerinde ağırlığa sahip. Daha önce Chandrayaan-2 ile başarısız bir görev gerçekleştirmişlerdi.Andhra Pradesh'taki ana uzay üssünden fırlatılan uzay aracının inişi, özellikle Rus uzay aracı Luna-25'in Ay'a çarpıp imha olmaasından sonra daha da büyük bir önem kazandı. Rusya'nın güney kutbuna iniş girişiminin başarısız olmasının ardından Hindistan'ın uzay aracı ulusal gurur kaynağı haline geldi ve küresel ilginin merkezine yerleşti. ABD Ulusal Uzay Ajansı (NASA) yöneticisi Bill Nelson, NASA'nın Hindistan'ın bu araştırmalarından elde edilen verilere büyük ilgi duyduğunu ve bu yolculuğun kendi çalışmaları için de önemli olduğunu belirtti.

Hindistan'da Chandrayaan-3'ün inişi kutlandı

Hindistan saatiyle 18.03'te iniş modülü Ay yüzeyine temas eti. Bengaluru'daki ISRO Telemetri, Takip ve Komuta Ağı (ISTRAC) Görev Operasyonları Kompleksi'nde bu an büyük sevinçle kutlandı. Birkaç saat içinde İniş Modülü, Ay yüzeyinin kimyasal analizini gerçekleştirecek olan Gezgini(Lander) aracını bırakacak. İniş Modülü ve Gezgin, bir Ay günü (14 Dünya günü) süren bir görev ömrüne sahip olup, Ay yüzeyinde deneyler yapmak için bilimsel malzemeler taşıyorlar.

Chandrayaan-3 'ün ay'a başarılı inişi sevinçle kutlandı.

İnsansız uzay aracı Chandrayaan-3, Ay'ın güney kutbuna yakın bölgelere başarılı bir şekilde iniş yaptı. Bu başarı, Hindistan'ı Ay'ın güney kutbuna iniş gerçekleştiren ilk ülke olarak tarihe geçirdi. Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) Başkanı Sreedhara Panicker Somanath ise dünyaya bu gelişmeyi "Hindistan, Ay'da" ifadeleriyle duyurdu. ISRO, uzay aracının Ay'a başarılı inişini canlı olarak yayınladı.

Chandrayaan-3 ne inceleyecek?

Chandrayaan-3'ün Ay yolculuğu, 14 Temmuz'da başladı ve bu yolculuk, Ay'ın daha önce pek keşfedilmemiş olan güney kutbunun detaylı araştırılmasına yönelik büyük bir fırsat sunuyor. Bu uzay aracı, gelecekte Ay'da istasyon kurma potansiyeli taşıyan buz kütlelerini inceleyerek, uzay ajansları ve özel şirketler için kritik öneme sahip olan Ay'ın güney kutbuna ilk inişi gerçekleştiren araç oldu.

Chandrayaan-3 'ün dtayları ve üzerindeeki Lander aracıhttps://www.isro.gov.in/Chandrayaan3_Details.html

Chandrayaan-3, Ay üzerindeki gelecekteki araştırmalar için incelemeler yapması amacıyla tasarlandı. Bu araştırmalar arasında Ay'da potansiyel yaşam için oksijen, yakıt ve su kaynağı olabilecek buzulların detaylı bir şekilde incelenmesi bulunuyor. Uzay aracının yaklaşık iki hafta boyunca işlevsel kalması bekleniyor. Ay yüzeyinin mineral bileşimini analiz etmek gibi deneyler hedefleri arasında.

Hindistan'ın y yolculuğundaki zorluklar

Hindistan'ın önceki güney kutbu iniş denemesi 2019'da başarısız olmuştu. Chandrayaan-2 yörüngeye başarıyla yerleştirildi, ancak iniş aracı ve gezgini planlanan bölgeye iniş yaparken bir kaza sonucu imha oldu. Güney kutbuna iniş yapmak engebeli arazi nedeniyle oldukça zorlu bir Ay görevi.ISRO'nun bilim insanları Ay'a gönderilen yeni aracın başarılı bir iniş gerçekleştirebilmesi için gerekli düzenlemeleri yaptılar. Uzay aracının potansiyel iniş yapacağı alan daha geniş tutulurken daha fazla yakıt kullanma ve çarpma olasılığına karşı daha dayanıklı iniş bacakları eklenmiş durumda.Bu başarılı yolculuk HindistanAy'a iniş gerçekleştiren dördüncü ülke yapacak, bu da onları eski SSCB, ABD ve Çin'in ardından gelmektedir. Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti, aynı zamanda özel uzay teknolojisi alanındaki yatırımlara büyük önem veren bir siyasi güç olarak biliniyor. Modi, Ay'a yapılan bu yolculuğun "Hindistan'ın uzay macerasında yeni bir sayfa açtığını" ve her Hindistan vatandaşının hayallerini ve hedeflerini yükselttiğini belirtti.Kaynak:https://www.isro.gov.in/https://www.thehindu.com/sci-tech/science/isro-chandrayaan-3-vikram-lander-touch-down-live-updates/article67219323.ece