HDL ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı konuşuluyor ve faydası sıklıkla dile getiriliyor. Ancak yapılan son araştırmalar bu faydanın net bir gerçeklik belirtmediğini gösterdi.

İyi Kolesterol Her Zaman O Kadar İyi Olmayabilir

İyi ve kötü kolesterol tabirleri, uzun bir süredir kalp sağlığı konusunda konuşulmaya devam ediyor. Ancak son bilgilere göre “iyi” kolesterolün her zaman o kadar da iyi olmadığı ortaya çıktı.Son on iki yılda, iyi kolesterol olarak adlandırılan (yüksek yoğunluklu lipoprotein veya HDL olarak bilinen) parçacıklar üzerine yapılan araştırmalar, HDL'nin kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisi hakkında çok daha incelikli bir açıklama sundu.

Yüksek HDL Kalp Hastalığına Karşı Korumuyor

American College of Cardiology Dergisi Kasım sayısında araştırmacıların bildirdiğine göre, yüksek HDL kolesterol seviyeleri bireyleri kalp hastalığına karşı korumuyor. Düşük HDL kolesterol seviyelerinde de ırka bağlı bir değişiklik saptandı. Beyaz katılımcılarda düşük HDL kolesterol seviyeleri daha yüksek kalp hastalığı riskiyle bağlantılıyken, Siyahi katılımcılarda bu risk gözlemlenmedi.Çalışma, Siyahi ve Beyaz insanlar arasında düşük HDL kolesterol seviyelerine bağlı risk konusundaki farkı ortaya koyan ilk çalışma olarak görülüyor. Ayrıca çalışma, yüksek düzeyde HDL kolesterolün kişinin kalp sağlığı için mutlaka yararlı olmadığına dair bilgilere de kanıt oluşturuyor.

HDL’in Sağlıktaki Rolü Karmaşık

HDL'in iyi sayılabilecek başka özellikleri var gibi görünüyor. Ancak araştırmacılar, HDL'in sağlıktaki rolünün karmaşık olduğunu ve sürekli değiştiğini düşünüyor. Detaylı araştırmalar gelecekte bu konuya daha iyi ışık tutabilir.