Hava kirliliği ile psikolojik rahatsızlıklar arasında ilişki bulundu. Chiago Üniversitesi araştırmacılarına göre kirli hava, depresyon ve bipolar (manik-depresif ) bozukluğa neden olabilir.Aldığımız her nefeste aslında, ciğerlerimizin ihtiyaç duyduğu oksijenden çok daha fazlasını soluyoruz. Partikül madde, kükürt dioksit, ozon (kalbe ve akciğerlere zarar verdiği bilinen tüm kirleticiler) muhtemelen vücudumuza aldığımız her nefeste giriyor. Yeni araştırmalar, kirlilikten kaynaklanan hasarın, kalp ve solunum sistemlerinin ötesine geçebileceğini gösteriyor.Hava kirliliği, kalp ve solunum hastalıklarının yanı sıra psikolojik rahatsızlıklara da neden olabiliyor. Depresyon ve bipolar bozukluk ile hava kirliliği arasında sıkı bir ilişki belirlendi.

Kirli havada yaşayanların depresyon oranı yüzde 50 daha fazla

PLOS Biology'de yayımlanan bir araştırma hem ABD hem de Danimarka'daki popülasyonları üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmacılar, her iki toplulukta da kirli havanın bipolar bozukluk oranında kabaca yüzde 29 artışla ilişkisini buldu. Ancak, depresyon ve şizofreni oranları, yazarların farklı veri setlerine atfettiği ülkeler arasında değişiklik gösterdi.Kişilik bozukluğuna ilişkin araştırmalarda, en kötü havayı soluyanlar, en iyi havayı soluyanlara kıyasla kişilik bozukluğu yaşama olasılığı yüzde 162 daha fazla gözlemlendi. Şizofreni oranlarına bakıldığında, en kötü hava kalitesinde yaşayanların, en iyi hava kalitesinde yaşayanlara kıyasla yüzde 148 artış bulundu. Kirli havada yaşayanların temiz havada yaşayanlara göre depresyona yakalanma oranı yüzde 50 olarak açıklandı.

Çalışma hava kirliliği ile psikolojik bozukluklar arasındaki ilişkiye odaklanmayı sağlayabilir

Araştırma, daha fazla analize ihtiyaç duyuyor. Araştırmacılar, beynin kirletici maddelere çeşitli şekillerde maruz kalabileceğini düşünüyor; ya doğrudan beyne giden burundan soluma yoluyla ya da kirleticiler akciğerlere girdiğinde dolaylı maruz kalma yoluyla.Kirleticilere en yakın yaşama eğiliminde olan düşük gelirli ailelerin oluşturduğu topluluklar, orantısız sağlık sorunlarıyla ve sağlık hizmetlerine daha zor erişimle karşı karşıya kalmaktadır. Araştırma ekibinden tıp ve genetik profesörü Andrey Rzhetsky, bu bulguların, bilim insanlarının psikiyatrik hastalıkların çevresel sebeplerine daha fazla odaklanmalarına yardımcı olacağını düşünüyor. Şimdiye kadar araştırmaların büyük çoğunluğu, hava kirliliğinin genetik eğilimine odaklanıyordu.Kaynak;Gizmodo