Geçtiğimiz günlerde yaşanan bilimsel gelişmeler ve bilim haberleri nelerdi?

Bilim insanları, gen düzenlemeyi kullanarak, kanser hastası iki bebeği iyileştirmeyi başardılar

Kanser, insanlığın başına gelen en önemli hastalıklardan biri olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, dünyada yaklaşık her 6 ölümden 1’i kansere bağlı. Kanserin yaygın olması, kısmen, bu hastalığın her biçimi için genel ve tek bir tedavi yönteminin bulunmaması sebebiyledir. Çeşitli tedaviler mevcutken, her kanser türü genel olarak özel tedavi gerektirir.Bilim insanları, kendi yöntemlerini löseminin zararlı formuna sahip iki çocuk üzerinde test ettiler ve testleri başarıyla sonuçlandı.

Kaynak: http://stm.sciencemag.org/content/9/374/eaaj2013.full

Bilim insanları ABD'de ilk kez bir insan embriyosu düzenlediler

Şimdiye kadar, Amerikalı bilim insanları, başka yerlerdeki bilim insanlarının bu alandaki çalışmalarını şüphe, korku ve gıptayla izliyorlardı. Bugüne dek, insan embriyolarının düzenlenmesine ilişkin önceki üç rapor Çin'deki bilim insanları tarafından yayınlandı. Şimdi ise, Mitalipov'un, kalıtsal hastalıklara neden olan kusurlu genlerin güvenli ve etkili bir şekilde düzeltilmesinin mümkün olduğunu göstererek yeni bir alan bulduğuna inanıyor.Embriyoların hiçbirinin birkaç günden fazla gelişmesine izin verilmemiş olmasına rağmen deneyler, genetiği değiştirilmiş ilk insanlar(GDİ)ın doğuşuna doğru kaçınılmaz olacak bir dönüm noktası sayılabilir.

MIT Technology Review haberine bu görsel döllenme esnasında insan yumurtasına enjekte edilen gen düzenleyici kimyasalları gösteriyor.

Kaynak: https://www.technologyreview.com/s/608350/first-human-embryos-edited-in-us/

Tardigrad genomunun yeni bir analizi, kökeniyle ilgili sırları ortaya koyuyor

Araştırmacılar, Tardigrada soyununun iki farklı türünden alınan genleri karşılaştırarak, hayatta kalabilmek için kuruyup kabuk haline geldikleri dönem boyunca diğer hayvanlarla nasıl iletişimde kalabildiklerini tespit ettiler. Uluslararası araştırmacılar ekibi, Ramazzottius varieornatus ve Hypsibius dujardini türlerinden alınan genleri sekansladılar ve onları, tardigratlara en çok benzeyen diğer hayvanlarla karşılaştırdılar.

Tardigrada, Su ayısı

Kaynak: http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2002266

Yeni bir çalışma, beyine sinir kök hücreleri ekmenin insan ömrünü uzatabileceğini savunuyor

Yeni bir araştırma, yaşlanmamızı düzenleyen sinir kök hücrelerinin çoğaltılmasıyla genç kalabileceğimizi savunuyor. Ne yazık ki, bu hücreler zamanla kayboluyor. Bu, yaşlanmamızın sebebi olabilir. Ancak farelerle yapılan testler, yerlerine geçecek yeni hücrelerin yerleştirilmesinin ömrü uzatabileceğini gösteriyor.

Beyin sinir hücresi, nöron

Kaynak: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature23282.html?foxtrotcallback=true

Bilim insanları, kök hücreleri kullanarak, sıçanlarda omurilik kordlarını başarıyla yeniden geliştirdiler

İlk defa, bilim insanları farelerde kök hücre yamaları kullanarak, istemli hareketten sorumlu omuriliğin bir bölümünü yeniden başarıyla büyüttüler. İnsanlarda felç ve diğer omurilik yaralanmalarının tedavisine hala çok uzakken, deneyin başarısı, araştırmacıların uzun yıllar varsaymış oldukları şeylere karşı çıkıyor; “Omurilikte nöronları yenileyemezsiniz”.

Felçli fareyi yürütmeyi başardılar.

Kaynak: http://www.nature.com/nm/journal/v22/n5/full/nm.4066.html

Bilim insanları depresyonun, beynin içindeki elektriksel bağlantıları değiştirebileceğini ortaya koydu

Bilim insanları, depresyon ile beyindeki beyaz madde yapısı arasında bir ilişki olduğunu buldular. Bu beyaz madde alanları, gri maddeyi bağlayarak duygularımızdan emin olmamızdan ve düşüncelerimizin doğru işlenmesinden sorumlular. Eğer bu beyaz maddenin ruh halini ve kaygıları nasıl etkilediğini öğrenebilirsek, bu araştırma depresyonu tedavi etmek ve yönetmek için yeni yollar geliştirmek açısından değerli olabilir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-017-05507-6

Fizikçiler, kendi karşıt parçacığı gibi davranan bir parçacık yarattılar

Basitçe, evrendeki temel parçacıkların hepsinin birer karşıt yüklü, kötü, ikiz tamamlayıcısı vardır. Örneğin, negatif yüklü elektron, pozitif yüklü protonun karşıt parçacığıdır. İki parçacığı bir araya getirmek, birbirlerinin varlığını ortadan kaldırmalarına ve yoğun gama radyasyonu oluşmasına sebep olur.

Parçacık ve antiparçacığın birbirlerini imha etmesi.

Kaynak: http://science.sciencemag.org/content/357/6348/294

Bilim insanları, RNA'yı çeşitli hesaplamaları gerçekleştirebilen, mantıksal devrelere dönüştürdü

Araştırma, canlı hücrelerin küçük robotlar veya bilgisayarlar gibi hesaplamaları gerçekleştirmek için nasıl indüklenebileceğini gösteriyor. Yeni çalışmanın sonuçları, akıllı ilaç tasarımı ve teslimi, yeşil enerji üretimi, düşük maliyetli teşhis teknolojileri ve hatta kanserli hücreleri avlamak veya anormal genleri kapatma yeteneğine sahip fütüristik nanomakinelerin geliştirilmesi konularına fayda sağlayabilir.

Kaynak: https://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature23271.html

Tip1 diyabetleri önleyebilecek aşı, 2018'de insanlara uygulanmaya başlanmasına hazır

Çocuklarda Tip1 diyabetini önleyebilen bir prototip aşı, 2018'de klinik araştırmalara başlamaya hazır. Bu aşı, bir tedavi değil ve hastalığı tamamen ortadan kaldırmıyor. Ancak aşı, vücudun kendine saldırmaya yönelik savunmalarını tetiklediği ve potansiyel olarak her yıl yeni diyabet vakalarının sayısını azalttığı tespit edilen bir virüse karşı bağışıklık sağlıyor.

Çocuklarda ve ergenlerde Tip1 diyabeti.

Kaynak: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X17307053