Güney Avustralya'daki Sundrop Çiftliklerinde her yıl sadece güneş ve deniz suyu kullanılarak 17,000 ton domates üretilmekte. 200 milyon Dolara mal olan ve 180,000 adet domates fidesinin bulunduğu bu çiftlikler 6 yıllık araştırmanın sonucunda geliştirildi ve klasik seralarda gereken pek çok şeye ihtiyaç duymadan sadece güneş enerjisi ve deniz suyu ile sürdürülebilir tarım yapılıyor.
Normalde seralarda tatlı su, ısınma için gaz ve soğutma/aydınlatma içinde elektrik gerekmekte. Ancak araştırmacılar güneş enerjisi ve deniz suyunu dönüştürerek bu ihtiyaçları gidermeyi başarmışlar. Bu çiftliklerin esas geliştirilme amacı gereken enerji ve su ihtiyacını azaltmak ve deniz suyunu seralarda kullanabilmek.
Sundrop serasına deniz suyu boru ile 2 kilometrelik mesafeden taşınıyor. Taşınan su sera girişinde güneş enerjisi kullanan yerleşkede tatlı suya dönüştürülüyor ve tuzdan arındırılıyor. Bunun yanı sıra bitkiler tamamen kapalı ve kontrollü ortamlarda büyütülüyor. Bu ortamda havalandırmada da yine deniz suyundan faydalanılıyor. Bu iki durum da tarım zararlılarının bitkilere zarar verememesi, ve doğal olarakta tarım ilacı kullanmadan bitkisel üretimi mümkün kılıyor.
İşi en can alıcı kısmı ise tüm bu devasa seranın sadece ve sadece güneş enerjisi ile çalışıyor olması. Alanda 23,000 tane ayna bulunmakta. Bu aynalar güneş ışığını elektrik üreten kuleye yansıtıyorlar. Kulede ise su ile güneş enerjisi elde ediliyor.
https://vimeo.com/183859356