Türkiye’de yaşamını sürdüren canlılar ile ilgili haber yapmak, görüntü almak oldukça normal. Ancak bazı durumlarda yapılacak haber için görüntü alınırken hayvanlar rahatsız olabiliyor. Onların kendi evlerinde, doğalarına uygun olarak yaşamalarına izin vermek gerekiyor. Zira hayvanları strese sokabilecek her hangi bir insan eylemi, yaşamları üzerinde büyük tehdit oluşturabilir.

“Drone ile Flamingoların Üzerine Gitmeyin”

https://twitter.com/matvor/status/1546174595425771520?s=28&t=aXn-e1wks94pJf5dJaEnbQUzman Veteriner Hekim Gökçe Coşkun 10-11 Temmuz 2022 tarihli twitter paylaşımlarında bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Demirören Haber Ajansı (DHA)’nın yaptığı bir haberde, drone ile flamingoların görüntülenmesi üzerine paylaşım yapan Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Drone ile yavrular dâhil flamingoların üzerine gidip, bunu haber yapmak hangi akla sığıyor. Bu kadar cahil olamazsınız gerçekten. Nasıl strese soktuğunuzun farkında bile değilsiniz. Defalarca söyledim, drone ile flamingoların üzerine gitmeyin” dedi.Drone ile flamingoların görüntüsünü almak isteyen kişilerin kontrolsüz davranışlarına değinen Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Eline drone alan flamingoların içine girip, fotoğraflarını çekip, paylaştı durdu. Popüler fotoğrafçılar bile bunu hala yapmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Üreme Sahasına Drone Sokmak Hayvanlara Direkt Zarar Vermek Demek

Söz konusu haberdeki flamingolarla dolu alanın bir üreme sahası olduğunu vurgulayan Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Bu olay ile ilgili T.C Tarım ve Orman Bakanlığı soruşturma başlatmalı. Flamingolar bu üreme adasında yavrularını çıkartıp, kreş denen yapı içinde yavrularını büyütüyor. Bu yapılan çekim direkt olarak hayvanlara zarar vermek demek” dedi.Geçen sene flamingo yavrularının kuraklıktan öldüğünü, şimdi ise üzerlerine drone sürüldüğünü belirten Uzm. Vet. Hek. Coşkun, geçmişte konuyla alakalı haber merkezlerine verdiği demeçleri ve özel olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımları hatırlattı.https://twitter.com/matvor/status/1546266124643450880

“Ancak Farkında Olursak Koruyabiliriz”

Demirören Haber Ajansı’ndan Bülent Ovacık, bu paylaşımlarının ardından Uzm. Vet. Hek. Coşkun’u aradı. Bu görüntülerden büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Ovacık, gerekli tüm talimatların verildiğini ve artık hiç bir hayvanı strese sokacak çekimin yapılmayacağını iletti.Haber ajansları dışında da pek çok kimsenin bilinçsiz ve kontrolsüzce çekim yapması, drone kullanarak hayvanları strese sokması üzerinde duran Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Haber ajansları dışında halktan drone kullananların da bu tür önemli konulara dikkat etmesi gerekiyor. Fotoğrafçılar bile ne yazık ki bu konuda suiistimal yapıyor” şeklinde belirtti.Herkesin bu tür bir durumla karşılaşınca gerekli uyarıları yapmasını tavsiye eden Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Ancak farkında olursak koruyabiliriz” dedi.