Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiriye göre, Ankara’da yer alan Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini aldı. 10-25 Eylül 2023’te Suudi Arabistan’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi’nin 45. oturumunda listeye giren Gordion Antik Kenti ile Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne giren alan sayısı 21’e yükseldi. Milattan önce 12. yüzyılda Frigya’nın politik ve kültürel başkenti olan Gordion, Frigya’nın kalıntılarının görülebileceği çok kapsamlı bir antik kent olma özelliğini taşıyor.UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne seçilen bu antik kentin temel unsurları İç Kale Höyüğü, Aşağı Şehir, Tahkimatlar ve çeşitli mezarlar olarak biliniyor. Arkeolojik çalışmaların sonucunda ise Frig kültürü, siyasi yapısı ortaya çıkmaya başladı.

Görsel: UNESCO

Peki Gordion Antik Kenti Hakkında Neler Biliyoruz?

Frigya’nın başkenti olan Gordion, Sakarya Nehri ve Porsuk Çayı’nın birleştiği noktada, Ankara’nın 94 kilometre uzağında olan Yassıhöyük’te yer alıyor. 4 bin 500 yıl boyunca hiç kesintiye uğramayan yerleşim yeri, en uzun süre yerleşim görülen nadir alanlardan birisi. Bu kente yapılan ilk kazıları 1900’lerin başında Gustav Körte ve Alfred Körte yaptı. Ardından gelen kazılar ise, Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesinin denetimi ve Rodney Young'ın başkanlığında 1950-1973 yıllarında yürütüldü. Friglerin Gordion’a yerleşmesinin sebebi, bölgenin Anadolu’nun kavşağında olması, ırmaklara ve tarım hayvancılık yapılabilecek alanlara yakın olması olarak biliniyor.

Görsel: UNESCO

Aynı doğal ortamda milattan önce üçüncü bin yıldan itibaren Hititlerin de egemenlik kurmuş olması bölgenin ne kadar değerli olduğunun göstergesi. Yapılan kazı araştırmalarında Gordion Antik Kenti’nin siyasi ilişkilerinin gelişmiş olduğunu gösteren krallar arası gönderilmiş hediyelerin kalıntısı görüldü. Kapıların üzerine balmumuyla yazılmış eski Frigce yazıların da bulunduğu dikkat çekti. Çevresinde yaklaşık 85 adet tümülüs bulunan Gordion Antik Kenti’nin milattan önce 9’uncu yüzyıldan 2’nci yüzyıla kadar uzanan geniş zamanlı tarihiyle birçok uygarlıkla etkileşim halinde varlığını sürdürdüğü düşünülüyor. Frig uygarlığının başkenti Gordion’da var olan tümülüsler milattan önce 9’uncu yüzyıldan 3’üncü yüzyıla tarihlenirken, Sitadel Höyüğü’nün antik kenti oluşturan en önemli unsur olduğu ifade ediliyor. Erken dönem Frig Kalesi suraları, anıtsal yapıları da o dönemden kalan eşsiz Anadolu zenginliklerinden birkaçı olarak öne çıkıyor.Kaynakça:T.C Dışişleri BakanlığıWikipediaUNESCO