Gökbilimciler, Samanyolu'nun dış sınırlarını temsil eden yıldız halesinde, Dünya'ya oldukça uzakta bulunan, komşu bir galaksinin neredeyse yarısı kadar uzaklıkta bir grup yıldız tespit etti.Araştırmacılar, bu 208 yıldızın Samanyolu'nun sınırlarının en ücra kesimlerinde yaşadığını söyledi. Bu yıldızlar, gizemli görünmez maddenin hâkim olduğu küresel bir yıldız bulutu içinde yer alıyor. Bu madde yalnızca yerçekimi etkisiyle bilinirken ona karanlık madde adı veriliyor. Yıldızlardan en uzak olanı Dünya'dan 1.08 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Güneş’in Yaklaşık Yüzde 70'i Kadar Bir Kütleye Sahip

Yıldızlar, Hawaii'nin Mauna Kea dağında Kanada-Fransa-Hawaii Teleskopu kullanılarak tespit edildi. Nispeten düşük kütleli ve tipik olarak hidrojen ve helyumdan daha ağır element bolluğuna sahip olan, RR Lyrae adı verilen bir yıldız kategorisinin parçası oldukları belirlendi. Yıldızlardan en uzakta bulunanı, Güneş’in yaklaşık yüzde 70'i kadar bir kütleye sahip görünüyor.Astronomi doktoru Dr. Yuting Feng bu uzak yıldızların kökeni hakkında yorumunu yaparken, “Büyük olasılıkla daha sonra Samanyolu tarafından birleştirilen, cüce gökadaların ve yıldız kümelerinin halelerinde doğduklarını düşünüyoruz" dedi.

Büyük Galaksiler Küçük Galaksileri Yiyerek Büyüyor

Dr. Feng, "Ev sahibi galaksiler kütleçekimsel olarak parçalandı ve sindirildi. Ancak bu yıldızlar, birleşme olayının enkazı olarak fazla uzakta kaldı" diye konuştu. Uzmanlara göre Samanyolu, bu tür gökyüzü olaylarıyla zamanla büyümeye devam etti.UC Santa Cruz'un astronomi ve astrofizik başkanı Raja GuhaThakurta, "Daha büyük galaksi, daha küçük galaksileri yiyerek büyüyor" dedi.

Yıldız Kümesi 100 Milyar-400 Milyar Yıldız İçeriyor

Samanyolu'nun bir iç ve dış katman içeren halesi, galaksinin yıldızlarla dolu ana diskinden ve merkezi çıkıntısından çok daha büyük. Merkezinde Dünya'dan yaklaşık 26.000 ışıkyılı uzaklıkta süper kütleli bir kara delik bulunan galaksi, Samanyolu diskini oluşturan dört ana sarmal koldan birinde bulunan Güneş de dâhil olmak üzere belki 100 milyar-400 milyar yıldız içeriyor.