Beren Saat Netflix platformunun yeni dizi projesi Atiye'de rol aldı. Atiye dizisi için Göbeklitepe'de de çekimler gerçekleştirildi. Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık 22 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olan Göbeklitepe, geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne dahil edilmiş ve 2019 yılı "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmişti.

Beren Saat Netflix dizisi Atiye'de

Küresel çapta popüler dijital televizyon platformu Netflix, Göbeklitepe ve ülkemizin birçok tarihi mirasını ekrana getiren bir dizi çekmeye hazırlanıyor. Mehmet Günsür ve Beren Saat Netflix üzerindeki ikinci orijinal Türk dizisi "Atiye" de baş roldeler. 2019 yılı içinde gösterime girecek olan dizinin fantastik bir senaryosu olduğu da belirtilmişti. Atiye, Şengül Boybaş'ın kaleme aldığı 'Dünyanın Uyanışı' adlı kitaptan esinlenerek oluşturuldu. Dizide, ailesi ve sevgilisi Ozan ile İstanbul'da sıradan bir hayat sürdüren ressam Atiye'nin Göbeklitepe'de yapılan bir keşifle hayatındaki değişiklikler konu ediniliyor. Bölgedeki kazı çalışmalarını yürüten arkeolog Erhan, Atiye ile Göbeklitepe arasındaki mistik ilişkiyi gözler önüne seren bir sembol keşfeder. Atiye ona bambaşka bir kapı açan bu gizemli olayın peşine düşerek antik tapınakta geçmişini aramaya karar verir. Bu gizem perdesi aralandıkça Atiye'nin karşısına çıkan olaylar ona geçmişle geleceği, gerçek ile ruhani arasındaki her şeyi sorgulatacak.Sekiz bölümden oluşan gizem-drama türündeki dizi OG Medya tarafından Onur Güvenatam’ın yaratıcılığında hayata geçiriliyor. Atiye'nin yapımcısı Alex Sutherland, yönetmenleri ise Ozan Açıktan ve Gönenç Uyanık olarak açıklandı.

Atiye Dizisi'nin ilk fragmanı yayınlandı

Beren Saat'in başrolü oynadığı, Atiye dizisinde diğer başrol ise Erhan isimli Arkeolog karakteri canlandıran Mehmet Günsür. İlk fragmanı yayımlanan dizinin açıklamasında Beren Saat'in canlandırdığı Atiye karakterinin ressam olduğu belirtiliyor. Dizinin senaryosu mistik bir yapıya sahip. Ressam Atiye'nin çizdiği figürlerden birinin Göbeklitepe'deki figürlerle ilişkisi olduğunu Arkeolog Erhan keşfeder ve Atiye'nin hayatı bu gizemli sembolle değişir.https://youtu.be/XVvME8S07zc

Göbeklitepe'nin önemi

Göbeklitepe'de kazılar 1995 yılında başladı. 24 yıldır süren araştırmalarda, Göbeklitepe uygarlığın kökeni hakkındaki düşüncelerde adeta devrim yarattı. Çünkü bölge, avcı toplayıcıların yerleşik düzene geçip tarım yapması sonucu anıtsal alanların yapıldığını düşünen bilim insanlarının görüşünü değiştirdi. Kazılar sonucunda, Göbeklitepe'nin tarıma geçilmeden önce, avcı toplayıcı insanlar tarafından inşa edildiği anlaşıldı.Göbeklitepe, tarım devriminden, çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski yıllara, 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Bölgede, hayvan figürleriyle yontulmuş taşlar ve T biçimli sütunlar bulunuyor. Bir başka dikkat çeken konu ise bu T biçimindeki dikilitaşların en büyüğünün 16 ton ağırlığı bulması. Bu taşları yontmak ve taş ocağından çıkarmak, insan gücü ve onları düzenleyen bir organizasyon gerektiriyor. Ancak yapılan çalışmalarda yerleşik hayata dair bir kanıt bulunamadı. Tam da bu sebeple arkeologlar, Göbeklitepe'nin dönemsel toplanma veya şölen alanı olduğunu iddia ediyorlar.

Göbeklitepe'nin iyi korunmuş olmasının sebepleri neler?

Arkeofili internet sitesi Göbeklitepe'nin önemi hakkında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ile bir söyleşi yaptı. Arkeolog Özdoğan röportajın başında Göbeklitepe'nin her şeyden önce çok iyi korunmuş bir Neolitik dönem yerleşim yeri, arkeolojik sit alanı olduğunu vurguladı. Devamında ise Mehmet Özdoğan ekledi: "Göbeklitepe, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem olarak da tanımladığınız, Güneydoğu Anadolu, Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’ta Son Buzul Dönemi sonrasındaki çok olumlu iklim koşullarının hakim olmasıyla yerleşik yaşama geçen bir kültürün yerleşim yerlerinden biridir. Bu bölgede başlayan ve yaklaşık 3 bin yıl boyunca bu bölgenin içinde gelişen kültür, bu 3 bin yıl içinde, sonuçları açısından uygarlık tarihinin en önemli dönüşümlerinden birini, avcı-toplayıcı yaşamdan besin üretimine, çiftçiliğe dayalı yeni bir yaşam biçimini geliştiriyor."Mehmet Özdoğan, Göbeklitepe'nin bir inanç merkezi gibi gösterilmesini eleştirmesinin yanında, "Göbeklitepe önemlidir çünkü döneminin inanç dünyasını, düşünsel zenginliğini, ve toplumsal düzeni anlamamızı sağlayan şaşırtıcı çeşitlilik ve zenginlikte bulgu ve buluntu vermiştir." dedi.Bir soru üzerine Göbeklitepe'nin binlerce yıldır iyi korunmasının nedenine de açıklık getiren Prof. Dr. Özdoğan, Göbeklitepe'nin terk edildikten sonra o noktaya bir daha kimsenin gelip yerleşmediğini söyledi. Özdoğan, iyi korunmuş olmasının bir diğer nedeni olarak da yapıların yere gömük olup içlerinin terk edildiğinde doldurulması, yani “bina gömme” geleneğinin olması olarak gösterdi. Mehmet Özdoğan, "bu bütün Çanak Çömleksiz Neolitik yerleşimlerde görülmekte, zaten bu nedenle Neolitik yerleşimlerin mimarisi, daha sonraki dönemlerden çok daha iyi korunmuş, hatta bazen tek bir taşı bile eksilmemiş olarak gelmekte. Çayönü, Nevalı Çori, Gusir başta olmak üzere hepsinde önemli yapılar gömülmüş, bu nedenle korunmuş." diyor.Halihazırda bilim dünyası tarafından tanınan Göbeklitepe, Beren Saat'in yer aldığı Netflix dizisi Atiye'yle birlikte 190'dan fazla ülkede Göbeklitepe'yi dünyayla buluşturacak. Dizinin çekileceği Göbeklitepe ve Nemrut başta olmak üzere ülkemizin doğal güzelliklerinin, tarihi değerlerinin tanıtılacağı, turizme katkıda bulunulacağı tahmin ediliyor.Kaynaklar;Ranini TVArkeofili