Covid-19’dan bu yana süregelen global sağlık acil durumu artık sona erdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 Mayıs’ta yaptığı basın toplantısında duyurdu. Covid-19 için acil durum çağrısının ilk yapıldığı tarihten bu yana 3 yıldan fazla zaman geçti. DSÖ, 6,9 milyondan fazla insanı öldüren virüs ve diğer bulaşıcı hastalıklar konusunda ülkelerin doğru yönetimler tercih etmesi gerektiğini vurguladı.

Ölüm Oranlarında Ciddi Düşüş Yaşandı

30 Ocak 2020'den bu yana yürürlükte olan ve en yüksek alarm seviyesi kabul edilen, "uluslararası kaygı uyandıran bir halk sağlığı acil durumu" şeklinde nitelendirilen korona virüs salgını sürecine son verildi.DSÖ verilerine göre, Ocak 2021'de haftada 100 binden fazla kişi Covid-19 nedeniyle ölürken, bu oran 24 Nisan 2023 tarihine kadar olan haftalarda 3 bin 500 civarlarına geldi. Bu süre zarfında enfeksiyonlara bağışıklık kazanma, daha iyi tedavilerin mevcudiyeti ve yaygın aşılama gibi durumlar salgının yavaşlamasında etkili oldu.

"Savaş Bitmedi. Hala Zayıf Olduğumuz Yönler Var”

DSÖ'nün acil durumlar direktörü Michael Ryan global sağlık acil durumu sona ererken, "Savaş bitmedi. Hala zayıf olduğumuz yönler var. Sistemimizde hala sahip olduğumuz bu zayıflıklar, bu virüs veya başka bir virüs tarafından açığa çıkabilir. Ve bunun düzeltilmesi gerekiyor" dedi.DSÖ'nün Covid-19 teknik sorumlusu Maria Van Kerkhove, "O ateş yakılan odunları unutamayız. Kazılan mezarları unutamayız. Buradaki hiçbirimiz onları unutmayacağız" diye konuştu.DSÖ’nün bu açıklaması, Çin’in uzun süren şiddetli Covid kısıtlamalarını sona erdirmesinden ve enfeksiyonlarda büyük artış yaşamasından dört ay sonra geldi. Bu karar aynı zamanda DSÖ danışmanlarının, virüs tahmin edilemez olmasına rağmen, daha tehlikeli yeni bir koronavirüs varyantının önümüzdeki aylarda ortaya çıkma ihtimalinin düşük olduğuna inandığını gösteriyor.

Global Sağlık Acil Durumu Sona Erdi. Peki, Yeniden Acil Durum İlan Edilebilir Mi?

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "COVID-19 dünyamızı bir kez daha tehlikeye atarsa ​​başka bir acil durum komitesi toplamaktan çekinmeyeceğim" dedi.DSÖ’nün global sağlık acil durumu konusunda yaptığı değişiklik, salgının bittiği ve covid-19 virüsünün ortadan kalktığı gibi fikirler uyandırıyor. Ancak durum bundan daha farklı. Edinburgh Üniversitesi'nden bir epidemiyolog olan Mark Woolhouse, bu gelişmeyle ilgili, Covid-19'un artık bir sorun olmadığı anlamına gelmemesi gerektiğini söyleyerek, "Hala önemli bir halk sağlığı sorunu ve yakın gelecekte de öyle kalacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

DSÖ “Covid İle Uzun Vadede Nasıl Yaşanabilir” Konusunda Tavsiyeler Yayınladı

Dünyanın birçok yerinde testler önemli ölçüde azaldı ve insanlar büyük ölçüde maske takmayı bıraktı. Bazı ülkelerde, Covid salgınları sırasında maske takma zorunluluğu yeniden başladı. DSÖ, bu hafta ülkelere Covid ile uzun vadede nasıl yaşayacakları konusunda tavsiyelerde bulunan bir plan yayınladı.Kaynak: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/covid-is-no-longer-global-health-emergency-who-2023-05-05/