Girişimci Öğretmen isimli sitenin kurucusu Meliha Aydıner'le Bilimma'ya özel keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Aydıner ile Bursa Science Expo'da bir araya geldik ve Girişimci Öğretmen projesini konuştuk. Meliha Aydıner, üniversiteye geçiş döneminde ailesiyle birlikte Hollanda'dan Giresun'a taşındıklarını belirterek kendisini tanıttı. Uludağ Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü mezunu olan Aydıner, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ve birçok projede atölye eğitmenliği yaptı. 2 ayı aşkın bir süredir aktif olan sitenin çalışmalarının 1 buçuk yıl öncesine kadar dayandığını ifade eden Aydıner, projeye dair birçok konuya dikkat çekti.Meliha Aydıner, projenin asıl amacının öğretmenleri sanal ortamda bir araya getirmek olduğunu belirterek, "Girişimci Öğretmen'in yaptığı şey bütün destekleyici eğitim materyallerini ortak bir alanda toplamak ve paylaşmak. Destekleyici materyaller dediğimiz şey, öğrenmeyi kolaylaştıran ve sınıfta bulunan öğrencilerin farklı öğrenme yöntemlerine göre hazırlanan uygulamalardır. Bilim Kutusu bunu daha kapsamlı olarak yapıyor. Öğretmenler ise sitemizde bunu kağıt bazlı, PDF olarak kullanıyor. Üretken öğretmenler, sitemize ücretsiz olarak üye olduktan sonra materyallerini isterse ücretli olarak satışa sunabiliyor isterse de ücretsiz olarak paylaşabiliyor." cümleleriyle platformu tanımladı.Meliha Aydıner, siteyi oluşturmadan önce üretken öğretmenlerin olup olmadığı konusunda çok düşündüğünü söyledi. Aydıner, kendi demo sürümleri oluşturduğunu ve materyallerini satabilince gerçekten böyle bir platforma ihtiyaç olduğunu düşünmüş. Öğretmenlerin, derslerini daha etkin hale getirme ve çocuklarda olumlu bir ivme kazanma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Meliha Hanım, açıklamalarını sürdürdü: "Girişimci Öğretmen'in şu anda 30 bin üyesi var. Çalışmaların toplam indirilme sayısı 200 bin küsur oldu. Oturumda kalma süremiz ise 5 dakika. Bu rakam diğer sanal mağazalardan yaklaşık 2 kat daha fazla. Muhtemelen öğretmenlerin materyalleri incelemeyi sevmelerinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum."

Girişimci Öğretmen'de öğretmenler kendi materyallerini dolaşıma sunuyor

<a href=

https://www.girisimciogretmen.com">Girişimci Öğretmen'de materyallerini satan öğretmenlerin kazançları, haftalık olarak hesaplarına yatıyor. Girişimci Aydıner, siteyi kurmasının asıl amacının atanamayan öğretmenlere gelir kaynağı sağlamak olduğunun altını çizdi. Bunun yanısıra elbette sitenin bir başka amacı, derslerini daha etkin şekilde yapmak isteyen öğretmenlere ortak bir havuz oluşturmak. Aydıner, "Kimi üyelerimiz ayda yaklaşık bin 500 tl kazanıyor, üstelik sadece bir çalışma 3-5 TL civarında olmasına rağmen. Benim görevim siteyi yönetmek, öğretmenleri ikna etmek, haftalık bültenler yayınlamak, atölyeler ve eğitimler yaparak daha fazla kitleye ulaşmak. Sitemizdeki çalışmalar fiziksel değil, dijital materyaller şeklinde. Örneğin materyaller powerpointte hazırlanıp, Pdf olarak mağazaya yükleniyor. Bu yüzden sitemizdeki en büyük maliyet öğretmenin hayal gücü, kendisini geliştirmesi ve zamandır." dedi.Aydıner, Girişimci Öğretmen üyelerini kullanışlı ve dikkat çekici profil oluşturmaları ve diğer üyelerle etkileşim halinde olmaları hususunda teşvik ediyor.Hollanda'da uzun yıllar yaşadığını belirten Aydıner, ülkemizde öğretmenlerin manevi anlamda yeterince motive olamadıklarını belirtiyor. Meliha Hanım, tam da bu sebepten ötürü, Girişimci Öğretmen'i kurdu. Çünkü, öğretmenlerin motivasyonu maddi kaynaklarla sağlanacak ise sitede bunu bulabilir, manevi kaynaklarla motive olabilecekse yine marka değeri oluşturarak bunu sağlayabilir. Manevi yönden tatmin olan birçok öğretmenin olduğuna vurgu yapan Aydıner, kimi öğretmenlerin tüm materyallerini ücretsiz olarak paylaştığına dikkat çekti.

"Piyasadaki etkinlik kitapları ortalamaya göre düzenlendiği için yetersiz"

Röportajın sonunda Meliha Aydıner, her bir mağazada 5 puan üzerinden değerlendirmenin olduğunu söyledi. Aydıner, "Çalışmaları indirdikten veya satın aldıktan sonra yorum butonu aktifleşiyor. Değerlendirme anlaşılabilirlik, özgünlük, bütünlük, uygulanabilirlik, doğruluk ve kalite üzerinden oluyor. Her mağazadaki ilk çalışma ücretsiz olmak zorunda. Bu kriteri koymamın nedeni, bir mağazayı ziyaret eden öğretmenin o mağazadaki en az bir materyali inceleme imkanı olmasıdır." şeklinde konuştu. Girişimci öğretmen Meliha Aydıner son olarak, piyasada var olan etkinlik kitaplarının genel standartlara, zeka ve ilgi düzeyine göre yapıldığını, bu sebeple de yetersiz olduğunu söyledi. Aydıner bu noktada, "Çocuğun neye ihtiyaç duyduğunu öğretmenler, kitapları yazanlardan daha iyi bilir. Örneğin kuvvet konusu ile ilgili materyal aradığınızda sitemizde birçok farklı materyal bulabilirsiniz. Bu materyaller, birbirinden çok farklı şekilde üretilmiştir. Ancak hepsi de aynı konuyu doğru şekilde ifade eder. Her çocuk aynı değildir, bu yüzden öğretmenler çocukları gözlemleyerek onlar için farklı etkinlikler, materyaller oluşturuyor. Biz de bu sitede materyallerin dolaşımını sağlıyoruz." dedi.