Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından, vatandaşların yetiştirmesi için genetiği değiştirilmiş mor domates tohumları satın almalarının sağlanacağı duyuruldu. 2023 yılında hayata geçirilmesi düşünülen bu duruma Norfolk Plant Sciences (NPS) Ltd. şirketi öncülük ediyor.

Mor Domatesler Denetimlerden Geçti

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), 7 Eylül Çarşamba tarihinde Düzenleyici Durum İncelemesi yayınlayarak konuya netlik getirdi. USDA Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetleme Servisi'nin verilerine göre, “Norfolk Plant Sciences Şirketi’nin genetiği değiştirilmiş domateslerinin, zarar verme olasılığının düşük olduğu” belirtildi.Bu karara göre mor domates artık “Genetik Mühendisliğiyle Değiştirilen veya Üretilen Organizmaların Hareketlerini” sınırlayan düzenlemelere tabi değil.

Yüksek Düzeyde Antioksidan ve Antosiyaninler İçeriyor

Mor domateslerin 2023 itibariyle insan hayatına gireceği konuşulurken, onu üreten şirket olan NPS’den de bahsetmek gerekiyor. NPS, John Innes Center ve The Sainsbury Laboratory'den Norwich Research Park'ta bulunan dünyanın önde gelen iki araştırma enstitüsünden biri. Şirket, Profesörler Cathie Martin ve Jonathan Jones tarafından İngiltere'nin ilk Genetiği Değiştirilmiş Mahsul şirketi olarak kuruldu. Amacı ise gelişmiş sağlıklı bileşiklerle, bitkilere yönelik araştırmalarını ticarileştirmenin yollarını bulmak olarak belirtiliyor.NPS’nin mor domatesleri kurumun resmi internet sitesinde şu şekilde anlatılıyor, “Mor domatesler, normalde yaban mersini ve böğürtlen gibi meyvelerde bulunan yüksek düzeyde antioksidan ve antosiyaninleri içermesi için, genetiği değiştirilmiş ve geliştirilmiştir”. Bu sağlıklı domatesleri geliştirmek için 2008 yılından bu yana uğraş veren Prof. Cathie Martin bu yeni habere olan heyecanını dile getirirken, “Bu harika, bu günü göreceğimi hiç düşünmemiştim. Sağlıklı mor domatesleri yemekten heyecan duyan birçok insanla paylaşma hayalime artık bir adım daha yaklaştık” dedi.

Kalp-Damar ve Bağırsak Dostu, Kanser Düşmanı

Mor domatesleri geliştiren NPS, domateslerin içeriği ve faydası hakkında bilgi verirken, “Birçok bağımsız çalışma, antioksidanların ve antosiyaninlerin kanser oluşumunu azaltabileceğini, kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirebileceğini, sağlığı ve refahı iyileştirebileceğini göstermektedir. Laboratuvar çalışmaları ayrıca bu bileşiklerin huzursuz bağırsak sendromunu hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir” ifadelerini kullanıyor.Ürünün Birleşik Krallık ’ta değil Amerika’da satışa sunulmasını buruk bir sevinç olarak nitelendiren Prof. Martin, “Ancak bu durumun artı yanı, evde yetiştiricilere odaklanarak tüketici odaklı olabilmek. Böylece diğer ürünleri geliştirmek için gereken geri bildirimi ve ilgiyi alabileceğiz” diye konuştu.