Bir biyoteknoloji şirketi, yaşlı fareleri canlandırmak ve yaşamlarını uzatmak için “yeniden programlama” adı verilen bir teknoloji kullandığını iddia etti. Bu yeni gelişme, gençleştirme teknolojisi kapsamında önemli kabul edilebilecek bir dönüm noktasını gösteriyor.
Hücreleri Daha Genç Bir Duruma Getirmek Amacıyla Sıfırlamak
San Diego merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan Rejuvenate Bio, yeni bir gelişmeye imza attığını açıkladı. Şirket, kemirgenlerde yaşam süresini uzatabildiğini iddia ederek, konuyla alakalı bir makale yayınladı.Şirketin kullandığı yeniden programlama tekniği temelde, hücreleri daha genç bir duruma getirmek amacıyla sıfırlamayı içeriyor. Bu buluş da potansiyel bir gençlik iksiri olarak görülüyor ve fazlasıyla yatırım kazanıyor. Bilim insanları daha önce, böyle bir gençleştirme çalışmasının laboratuvarda tek hücreler üzerinde işe yaradığını göstermişti. Bu yeni habere göre de önceki çalışmaların devamı olarak gençleştirme etkisinin canlı hayvanlarda da işe yarayıp yaramadığını belirlemeye çalışıyorlar.
Tedavi Edilen Fareler Ortalama 18 Hafta Daha Yaşadı
Rejuvenate'in baş bilim sorumlusu Noah Davidsohn, şirketin farelerin vücutlarına yaş olarak 77 yaşındaki insanlarla eşdeğer olan üç güçlü yeniden programlama geni eklemek için gen terapisini kullandığını söyledi. Bu uygulama sonrasında farelerin kalan ömürlerinin iki katına çıktığı da belirtildi. Gen terapisiyle tedavi edilen fareler ortalama 18 hafta daha yaşarken, gözetim altındaki diğer fareler dokuz haftada öldü. Çalışma dâhilinde genel olarak, tedavi edilen farelerin yaklaşık yüzde 7 daha uzun yaşadığı kaydedildi.Yaşam süresindeki artış mütevazı olsa da şirket, araştırmanın bir hayvanda yaşı tersine çevirdiğini gösterdiğini söylüyor. Davidsohn konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu güçlü bir teknoloji. Aslında yaşlı nüfusumuz için yapabileceğimiz bir şey olduğunu göstermek istedik" dedi.
Gen Terapisi Kullanarak Tüm Vücudu Gençleştirmek Büyük Riskler İçerebilir
Şirketle bağlantısı olmayan bilim insanları, çalışmayı heyecan verici bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Ancak bilim camiasında, gen terapisi kullanarak tüm vücudu gençleştirmenin büyük riskler içeren, yeterince anlaşılmayan bir kavram olmaya devam ettiği konusunda uyarılar da yapıldı.Stanford Üniversitesi'nde Üreme ve Kök Hücre Biyolojisi öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Vittorio Sebastiano bu yeni gençleştirme çalışması ile ilgili, "Bu güzel bir entelektüel alıştırma, ancak bir insana benzer bir şey yapmaktan çekinirdim" diye konuştu. Bilim insanlarına göre bu tür bir çalışmanın en büyük risklerinden biri, güçlü programlama sürecinin kansere neden olabilmesi şeklinde ifade ediliyor.