Avusturalyalı bilim insanları, denizlerde mercan ağarma riskinin en yüksek olduğu yumuşak mercanları tespit etmek için bir model geliştirdi. Bu sayede deniz suyunun ısınması sonucu ortaya çıkabilen ağarma riskini yaşama ihtimali en yüksek olan mercan türleri kolaylıkla tespit edilebilecek. Bahsi geçen yeni model resiflerin korunması açısından büyük öneme sahip.

Mercan Ağarması Ne Anlama Gelir?

Mercan ağarma, bir diğer adıyla mercan beyazlaması olarak bilinir. Mercanlar, sahip oldukları yoğun renkli yapıyı, zooxanthellae adı verilen mikroskobik alglere borçludur. Bu algler ve mercanlar, hayatlarını sürdürme konusunda birbirlerine destek olurlar. Ancak okyanustaki bir takım değişiklikler bu birlikteliği etkileyebilir. Ağarmanın en belirgin nedenlerinden biri, küresel ısınmadır. Suyun fazla ısınması, alglerin mercanlardan ayrılmasına yol açar. Böyle bir durumda mercanlar o meşhur, göz alıcı renklerini kaybederek beyazlar. İşte yaşanan bu duruma “Mercan Ağarma” denir.

Resifler Mercan Ağarması Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Mercan ağarması, Avustralya’yı son 7 yıl içerisinde 4 defa kitlesel olarak vurdu. Avustralya’nın Büyük Set Resifi de dâhil olmak üzere, dünya çapındaki birçok resif ağarma olayından etkilendi.Sidney New South Wales Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Dr. Rosia Steinberg araştırmasında, bir tür yumuşak mercanın sıcak hava dalgasına maruz kaldığında sağlıklı kalabildiğini, sıcaklıkların normal olduğu zamanlara göre daha fazla alg ürettiğini fark etti.

Yumuşak Mercanlar Yeterince İncelenmiyor!

Dr. Steinberg, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "Her şeyi bir kerede korumaya çalışırsanız, 10 saniye içinde paranız biter" dedi. "Yani korumanız gereken türleri, ne yapılırsa yapılsın iyi olacak türleri özellikle bilmeniz gerekiyor" diye konuştu.Yumuşak mercanların genellikle yeterince incelenmediğini ancak onların hala çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Steinberg, “Yumuşak mercanlar, diğer türler için tonlarca yiyecek ve barınak sağlarlar. Gerçekten hızlı büyürler, bu nedenle siklon veya ağartma olayı gibi büyük bir rahatsızlıktan sonra yeniden kolonileşmede iyidirler. Dürüst olmak gerekirse, sert mercanlara yapılan tüm araştırmaları, yumuşak mercanlar da hak ediyorlar" şeklinde konuştu.

Bu Teknik Resifleri Korumaya Yardımcı Olabilir

Dr. Steinberg araştırmasında öncelikle, bir çeşit püre oluşturmak için ıslak dondurulmuş yumuşak mercan örneklerini öğüttü. Bir sonraki adımda onları büyük bir santrifüjden geçiren araştırmacı bu sayede, hücrelerin hepsine ayrı ayrı ulaşabilirken, suda mercan proteini de elde etti. Mercanın ne kadar sağlıklı olduğunu gösteren unsurlardan protein seviyesi, alg hücreleri ve klorofil incelendi.İşlemlerin kolaylığını vurgulayan Dr. Steinberg, bu yeni teknik ile pek çok araştırmacının bu konuya eğilebileceğini ve resiflerin daha sağlıklı kalabileceğini söylüyor. Ayrıca, tekniğin yosun kullanan diğer deniz hayvanlarının sağlığını belirlemek için de kullanılabileceğini öngörüyor.Kaynak: Reuters, YahooNews