Kadınların gebelik sürecinde en şikayetçi olduğu durumlardan biri de sabah bulantılarıdır. Geçtiğimiz günlerde bilim insanları gebelikte sabah bulantılarının neden olduğuna dair bilimsel bir makale yayımladı.

Kadınların gebelik sırasında hayatını doğrudan olumsuz etkileyen, halk arasında bebeğin büyümesiyle ilişkilendirilen sabah bulantıları ve kusmanın nedeni araştırıldı. Araştırmacılar, GDF15 denilen bir hormonun anne hayatını riske atabilecek bulantı ve kusmalara neden olabileceğini saptadı.Makalede insan gebeliğinde şiddetli ve bazen hayatı riske atabilen bulantı ve kusmaların neden olduğu incelendi. Araştırmacılara göre arka beyinde kusturmaya neden olan “Büyüme Farklılaşma Faktörü-15” yani (GDF15) hormonu plasentada yüksek oranda eksprese ediliyor ve anne karnındaki GDF15 oranı hızla yükseliyor. Açıklamalara göre annede bulunan GDF15’teki genler Hiperemezis Gravidarum (HG) denilen şiddetli bulantı, kusma, kilo kaybı ve elektrolit bozukluğu olan bir rahatsızlıkla ilişkilidir.Araştırmacılar, GDF15’in fetal üretimi ve anne duyarlılığının HG riskine karşı katkıda bulunduğunu söylüyor. Plasenta dolaşımındakini GDF15 hormonunun büyük bir kısmının feto-plasental ünite yani fetüs ve plasenta arasındaki alanda üretildiği belirtiliyor. Araştırmaya göre anne kanındaki GDF15 düzeyi artıyor ve bulantı, kusmalara neden oluyor.

Gebe olmayan insanlarda düşük GDF15 oranı kadınları yukarıda bahsettiğimiz hiperemezis gravidarum’a yatkın hale getiriyor.Araştırmada fetüs kaynaklı GDF15 hormonu artışının gebelikte mide bulantısı ve kusmaya neden olduğu saptandı. Araştırmacılar hamilelik öncesinde GDF15’e maruz kalan annelerde hassasiyet olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

Büyüme Farklılaşma Hormonu 15 (GDF15) Nedir?

Büyüme farklılaşma hormonu 15 makrofaj inhibatör sitokin olarak da bilinir. Çeşitli dokularda ve hastalıklarda bir parça olan GDF15 birçok uyaranla kan dolaşımına salgılanır ve bir stres yanıtı hormonudur.

Gebelikte Sabah Bulantıları Nasıl Azalır?

GDF15’ e bağlı sabah bulantılarını tamamıyla geçirmek zordur ancak anlık çözümlerle anne rahatlatmaya çalışılır. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:-Doktor tavsiyesi ve kontrolüyle bitki çayları tüketmek-Bulantı anında nefes egzersizi yapmak-Sabah kalkıldığında havadar bir ortama geçmek-Az ve sık beslenmek-Buz küpü emmek-Protein ve karbonhidrat destekli beslenmek-Açık havada yavaş yürüyüşler yapmak