Güneş Sistemimiz’e ev sahipliği yapan Samanyolu Galaksisi içerisindeki yıldızlara yerel yıldız adını veriyoruz. Bu görselde, parıltısını dört yanından taşan çizgilerle gösteren sadece üç tane yerel yıldız bulunmakta. Onların dışındaki her şey birer galaksi; bir damla suda yüzen bir mikrop sürüsü gibi görünen bu fotoğraf mikroskopla değil, Hubble Uzay Teleskobu’nun Gelişmiş Gökyüzü Tarama Kamerası (Advanced Camera for Surveys) ile elde edilmiş.Ön planda bulunan MCG+01-02-015 Galaksisi’nin sarmal kolları, tıpkı galaksinin çevresini saran bir sargı gibi birbirlerine sarılmış şekilde görünüyor. İlk bakışta, MCG+01-02-015 Galaksisi’nin bol miktarda galaktik arkadaşı olduğu zannedilebilir, fakat bu aslında perspektifin acımasız bir aldatmacasından ibaret. Bunun yerine, MCG+01-02-015’in biraz depresif duran isimlendirmesi, kozmostaki pozisyonuna daha çok yaraşır: “Boşluk* Galaksisi”, galaksilerin en yalnızı...Evrenin büyük ölçekli yapısını oluşturan iplik benzeri oluşumlar olan galaksi filamentlerini, tıpkı beyinde bulunan sinir hücreleri ve o hücreleri birbirlerine bağlayan sinir yolları gibi düşünebiliriz. Galaksilerin büyük bir çoğunluğu bu galaksi filamentleri boyunca yer alır.

Galaksi filamentlerini gösteren bu fotoğraf Sloan Dijital Gökyüzü Taraması (SDSS) ile elde edilmiştir. İplik düğümleri gibi görünen bölgeler galaksi kümeleridir ve aralarında da onları birbirine bağlar gibi görünen galaksi filamentleri bulunmaktadır. Kendi galaksimiz olan Samanyolu Galaksisi de dahil olmak üzere, galaksilerin büyük çoğunluğu bu kümeler ve filamentlerde yer alır.

Bu filamentler arasında ise uçsuz bucaksız “boşluklar” uzanır; yani evrenin boş arazileri. Bu bölgelerde nadiren bir galaksiyle karşılaşılır ve galaksiler haricinde de çok az madde bulunur; metreküp başına yaklaşık bir atom kadar. Bu Boşluk Galaksisi o kadar yalnızdır ki, bizim Samanyolu Galaksimiz onun yerinde olsaydı, 1960'lara kadar başka galaksilerin varlığını asla keşfedemezdik.Görseller: ESA/Hubble & NASA and N. Gorin (STScI)Teşekkür: Judy SchmidtKaynak: https://www.spacetelescope.org/images/potw1545a/ *İngilizcesi “void” olan kelime “boşluk” anlamında olduğu gibi “ıssız” anlamında da kullanılır. Bu galaksi sınıfını “Boşluk Galaksisi” yerine “Issız Galaksi” olarak tercüme etmek yanlış olmaz.