Subtropikal Japon adası Kuroshima'da Gastrodia kuroshimensis ismi verilen yeni bir bitki türü bulundu. Bitkilerin temel özellikleri güneş ışığından fotosentez ile kendi enerjilerini üretmeleri ve çiçeklenerek üremeleri. Ancak yeni bulunan bu bitki tüm bu özelliklere sahip değil.

<em>Gastrodia kuroshimensis</em>. Photo credit: Kenji Suetsugu

Mikorizal ya da mikoheterotrofik bir bitki olmasıyla ilgi çekici bir konumda. Aslında pek çok bitki, köklerindeki mantarlarla simbiyotik bir yaşam geliştirir ve bu durum çok yaygındır. Özellikle bitkilerde azot alımı için mikoriza (mantar-kök anlamına gelir) mantarlar yani bitki kökündeki mantarlar önemlidir. Ancak bu yeni bulunan bitkinin hiç fotosentez yapmaması ve tüm enerji ihtiyacını bu mikorizal simbiyotik ilişkiden karşılaması ilginç bir olgu. Bu tür mikoheterotrofik bitkiler genel olarak ormanların karanlıklarında yaşayan ufak bitkiler oluyor ve dökülen yaprakların altında kalıyorlar.

Bunun yanı sıra kleistogami (Cleistogamy) ile ürüyor olmaları bu bitkilerin aynı zamanda hiç çiçeklenmemesi anlamına geliyor. G. kuroshimensis 'in çiçekleri hiç açmıyor ve açılmayan bu çiçek/üreme organı içinde üreme olayı gerçekleşiyor. Kleistogami'de başka bireylerden gen akışı gerçekleşmiyor olması büyük bir problem. Çünkü zararlı mutasyonların birikmesi çok olası bir durum.

Phytotaxa