Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) pek çok Demokrat milletvekili, iklim değişikliği ile mücadelede eşitsizliği ele almak ve yeni işler yaratmak için çok miktarda parayı harekete geçirecek bir politika paketi olan Green New Deal'ı (Yeşil Yeni Anlaşma) kabul etmeyi hedefliyor.Alexandria Ocasio-Cortez ve Senatör Ed Markey liderliğindeki gruplar, ülkenin fosil yakıtlara olan ezici güvenini büyük ölçüde azaltan ve hatta sonlandıracak olan on yıl boyunca yenilenebilir enerjiye ve diğer önlemlere büyük yatırımlar yapılması çağrısında bulunuyorlar.Kömür, petrol ve doğal gaz endüstrileri insan hakları ihlallerine, halk sağlığı felaketlerine ve çevresel tahribata etki ediyor.

Kurban bölgeleri

Fosil yakıt tedarik zincirleri boyunca, özellikle kömür, petrol ve doğal gazın çıkarıldığı yerlerdeki her noktada insanlara ve topluluklara zarar verdiğine dair sürekli yeni kanıtlarla karşılaşıyoruz.Araştırmacılar, fosil yakıtları çıkarmak için zarar gören yerlerin, bölgelerin olduğunu vurguluyor. Ancak politikacıların ve diğer karar vericilerin bu zararları ve adaletsizlikleri görmezden gelme eğiliminde olduklarını ve çoğu enerji tüketicisinin genellikle bu sorunların farkında olmadıklarını gözlemlediklerini belirtiyorlar.Kömür, petrol ve doğal gaz yakmak halk sağlığı için özellikle kötüdür. Bu yanma, her yıl dünya çapında 7 milyon erken ölüme neden olan çok fazla hava kirliliği yaratmaktadır.Bazı topluluklar diğerlerinden daha fazla zarar görmüştür. Örneğin, 2009-2013 yılları arasında toplanan verileri inceleyen EPA araştırmacıları, siyah Amerikalıların beyazlardan 1 buçuk kat daha fazla kirleticiye maruz kaldığını tespit etti.

Kömür

Appalachia'da 2 binden fazla madenci kara akciğer hastalığının ileri bir aşamasında ölüyor. Kömür işçilerinin pnömokonyozu olarak da bilinen bu hastalık, kömür madeni tozunun solunmasından kaynaklanmaktadır. Ve binlerce maden işçisi de silikozis nedeniyle öldü.Kömür madenlerinin veya kömür yakıtlı elektrik santrallerinin yakınında yaşamak bile bir sağlık tehlikesidir.Harvard halk sağlığı bilimcileri okulundan oluşan bir ekip, yılda 53 erken ölüm, 570 acil servis ziyareti ve yılda 14 bin astım atağının sebebinin, Salem, Massachusetts'teki bir kömür santralinden kaynaklanan kirliliğinden olabileceğini düşünüyor.Dahası, 2018'de doğal gaz yakan bir elektrik santrali ile değiştirilen kömür tesisine 30 mil kadar yakın yaşayan insanların, uzak yaşayanlara göre solunum problemleri ve diğer hastalıklara yakalanma olasılıkları iki ila beş kat daha fazlaydı.Salem'in kömür tesisleri, Kolombiya, La Guajira'dan ithal edilen ve dünyanın en büyük açık ocak kömür madenlerinden biri olan Cerrejón'dan çıkan kömürü yaktı. Aynı maden binlerce yerli insanı fiziksel güç, zorlama ve tarım arazilerinin ve içme suyunun kirlenmesiyle yerinden etti.

Doğal gaz

Doğalgazı daha temiz ve daha güvenli olarak görüyoruz. Peki öyle mi? Tam olarak değil.İlk olarak, doğal gaz boru hatları ve diğer altyapıdan sızan metan ve diğer sera gazları, gaz kullanmanın iklimi neredeyse kömür kadar ısıtdığı anlamına gelir.İkincisi, kırma, yatay delme ve diğer doğal gaz ve petrolün çıkarılması için alışılmadık yöntemler denilen yeni tehlikeler ortaya çıkıyor. Çeşitli halk sağlığı komplikasyonlarına neden olduğuna dair artan kanıtlar vardır; doğum kusurları riski, bazı kanserler, astım ve diğer solunum rahatsızlıkları vb.Her aşamada, doğal gaz operasyonları ekosistemlere zarar vererek suyu, havayı ve toprağı kirletebilir.Kaliforniya'da, 2016'da Aliso Kanyonu deposunda feci bir doğal gaz sızıntısı, yılda yaklaşık 600 bin otomobilin yapabileceği kadar kirlilik yarattı. Yüzlerce insan baş ağrısı, mide bulantısı gibi sağlık sorunları yaşadı.

Sıvı yağ

Plastik gibi petrol ve petrol ürünlerine duyulan küresel güvene rağmen, geleneksel delme teknolojisi veya kırma yoluyla yağ çıkarma tehlikelidir. Boru hatları, trenler ve kamyonlar tarafından dağıtılması da risklidir.Nijer Deltası'ndaki onlarca yıllık petrol sızıntısı, bölgeyi dünyadaki en kirli yerlerden biri yaptı. Kanada'nın katran kumlarının madenciliği, Kanada'daki yerli halkın çoğunun bildiği gibi, Birleşmiş Milletlere ait toprakları harap etti.Sonuç olarak araştırmacılar küresel ısınmanın acil ve varoluşsal bir tehdit olduğunu düşünüyor. Fosil yakıt altyapısının değiştirilmesinin çok büyük bir çaba olduğunu kabul ediyorlar.Araştırmacılar fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasının halk sağlığını iyileştirebileceğini, insan haklarını geliştirebileceğini ve toplulukları politik olarak güçlendirebileceğini savunuyor.Kaynak; https://phys.org/news/2019-02-fossil-fuels-bad-health-ways_1.html