Türkiye’de 2017 yılında gerçekleşen seçimde seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18. maddesi üzerindeki değişiklikleri oylamıştı. Geçtiğimiz günlerde Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017–2018 makalesinde referandumda hile olduğu iddiası gündeme geldi.

Elmas: “Net delil yok”

Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017-2018 makalesi, belirli yolsuzluklar saptadığını, “2018 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde, boyut ve yön olarak 2017'dekilere benzer istatistiksel düzensizlikler buluyoruz. Bu bulgular, sonuçlarımızın seçim yolsuzluklarıyla mücadele etmek için daha fazla dikkat gerektiren sistematik ve hatta potansiyel olarak hileli önyargıları ortaya çıkardığını doğrulamaktadır” ifadeleriyle belirtti. Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas makaleyi okuyup incelediğini fakat hilenin net delilinin olmadığını resmi Twitter hesabında yaptığı paylaşımla duyurdu.

Söz konusu makalenin ana argümanı, aynı ilçedeki küçük sandıklarda katılım oranıyla orantılı olarak “evet” oyunun ortalamanın normal olmayan derecede üzerinde olması. Dr. Tuğrulcan Elmas, bu tezi değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:“Makalenin ana argümanı şu: Aynı ilçedeki küçük sandıklarda katılım oranı da evet oyu da ortalamanın anormal derecede üzerinde. Yani ilçe ortalaması yüzde 82, ama küçük yerde yüzde 86. Bunu anormal kabul ediyorlar. Sandığınız gibi küçük yerlerde yüzde 95 katılım olmuş sille “evet” gelmiş olayı yok”

Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017-2018 makalesi, ikinci olarak sandıkların sıralanışına göre ilk yüz bin sandıkta “hayır” oyunun önde olduğu ancak sonra sıralanan altmış bin sandıktan “evet” oyunun yüksek çıktığını, yani küçük sandıklarda oy oranlarının normal seyretmediği için seçimin şaibeli olduğunu ileri sürdü.Dr. Tuğrulcan Elmas ise, bu teze antitez olarak 2018'de de bu durumun var olduğunu fakat Recep Tayyip Erdoğan’ın hep önde olduğundan sonuca etkisi olmadığını sundu. Üstelik bahse konu olan anormalliklerin en yüksek olduğu illerin Şanlıurfa, Kütahya, Bayburt, Düzce, Kilis, Çankırı, Gümüşhane, Bolu, Kastamonu, Tokat olduğunu söyleyen Elmas 2017 yılındaki total katılımın yüzde 85 oranında olduğunu ve bu illerdeki katılımın yüzde 84 oranında gerçekleştiğini açıkladı. Elmas, verilere göre yüzde 95 üzeri katılımlı yerlerde “evet” oyunun üç yüz bin farkla önde olduğunu ancak seçim sonuçlarını etkilemediğini belirtti. Katılımın normal olduğu yerlerse ise “evet” oyunun yüksek olduğunu vurguladı.

Üç Büyükşehirde “Hayır” Önde

Ayrıca, Elmas iki tarafında kolaylıkla birbirinin aleyhinde hile yapamayacağı yerler olan ve katılımın yüzde 90 bandında olduğu Ankara, Bursa, İzmir’de “hayır” oyunun önde olduğunu kaydetti. Elmas, ek olarak “Ben bunları "Seçimlerde hile yok bu konuyu önemsemeyelim" demek için yazmıyorum, varsa bir sıkıntı araştırırız. Ama bu makaledeki gibi analizler "Seçimleri hilelerle kazanıyorlar sandığa gitmeye gerek yok" anlayışını doğurur. Bu yanlış. Veriden de bu çıkmıyor” dedi.