Florida açıklarında İkinci Dünya Savaşı'na ait bir uçağın enkazını arayan belgesel ekibi dalgıçları, Challenger uzay mekiğinin 20 metrelik bir bölümünü buldu. NASA tarafından Perşembe günü yayınlanan yazılı açıklamada detaylar anlatıldı.

Eski Uçak Enkazı Aryan Ekip, Challenger Enkazı İle Karşılaştı

NASA liderleri yakın zamanda Florida'nın doğu kıyısındaki bir su altı dalışının görüntülerini inceledi ve uzay mekiği Challenger'dan bir eser olduğu doğrulandı. Aslen 2. Dünya savaşı döneminden kalma bir uçağın enkazını arayan TV belgesel ekibi, Challenger’ın parçalarına rastladı.NASA tarafından yayınlanan duyuruda, “Dalgıçlar, deniz tabanında kısmen kumla kaplı büyük bir insan yapımı nesne fark ettiler. Florida Uzay Sahili'ne yakınlığı, nesnenin modern yapısı ve 8 inçlik kare karoların varlığı, belgesel ekibinin NASA ile iletişime geçmesine yol açtı” ifadeleri kullanıldı.

25 Yıl Sonra İlk Kez Challenger’ın Bir Parçası Bulunuyor

Belgesel arama ekibi, 5 Aralık 1945'te iz bırakmadan kaybolan bir PBM Martin Mariner Kurtarma Uçağı'nın enkazını ve yine o gün kaybolan beş ABD Donanması torpido bombardıman uçağını arıyorlardı. Aramalarda keşfedilen buluntu ise, 25 yıl sonra ilk kez Challenger'ın bir parçasının bulunduğuna işaret ediyor.

Trajik Challenger Kazasının Üzerinden 37 Yıl Geçti

NASA yöneticisi Bill Nelson açıklamasında “Yedi gözü pek kâşifin Challenger'da hayatını kaybetmesinin üzerinden yaklaşık 37 yıl geçmesine rağmen, bu trajedi sonsuza dek ülkemizin toplumsal hafızasında yer edecektir” dedi. 28 Ocak 1986 tarihinin hala dün gibi geldiğini belirten Bill Nelson, "Bu keşif bize bir kez daha ara verme, kaybettiğimiz yedi öncünün mirasını yüceltme ve bu trajedinin bizi nasıl değiştirdiğini düşünme fırsatı veriyor. NASA'da, güvenliğin temel değeri bizim önceliğimizdir ve sonsuza kadar öyle kalmalıdır" diye konuştu.ABD uzay programı tarihindeki en kötü felaketlerden olarak bilinen Challenger Uzay Mekiği kazası, 28 Ocak 1986’da Kennedy Uzay Merkezi'nden kalktıktan 73 saniye sonra infilak etmişti. Kaza sonucunda Challenger’da bulunan 7 mürettebatın hepsi hayatını kaybetmişti.Görsel: NASA