Fil avcılığı tam bitti derken yeniden alevleniyor.Fildişi ticaretindeki gerilemeyle birlikte, kaçak avcılar yeni bir modadan faydalanıyor. 2018 yılının başında Çin, tüm fildişi ürünlerini sınırları içinde yasakladı. Fildişi için en büyük pazarlardan biri olan bu, korumacılar için büyük bir anlam ifade ediyordu. Ancak, fildişi ticaretinin azalması gibi, fil derisine bir talep ortaya çıktı. Deri, tıpta ve mücevher yapımında kullanılıyor.Yüzlerce yıldır dünya üzerindeki en büyük kara memelileri için en büyük tehdit fildişiydi. Örneğin, 1979 ve 1989 arasında fildişine olan talep, Afrika fili nüfusunu 1.3 milyondan 600 bine düşürdü.
Boncukların kırmızısı fillerin kanlarından geliyor
Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES), 1989 yılında Afrika fillerinin ve 1975 yılında Asya fillerinin ticaretini yasaklayan önemli bir hareket oldu. Avlanma, tıp ve süs eşyalarında kullanıldığı için Çin pazarında hala önemli bir talepti ve sorun olmaya devam ediyordu. Ancak, 2018'de başka bir güzel haber daha oldu; Çin, tüm fildişi ve fildişi ürünlerinin ticaretini yasakladı.Filleri koruma hareketi Elephant Family'nin 2018 yılına ait bir raporunda, fil derisinin iki amaç için kullanıldığı yazıldı; tıp ve mücevher. Kar amacı gütmeyen Elephant Conservation Network'un koruma direktörü olan Belinda Stewart-Cox, "Boncuklara bakarsanız, lal, yakut veya bir çeşit kırmızı taşa benzediğini düşünürsünüz. Fakat bu deri altı katmanları derideki çok fazla kan damarı içeriyor, bu yüzden çok fazla kan var. Bu boncuklar yakut kırmızısı görünüyor çünkü kanlı." dedi.
Fildişi ticaretinden daha yıkıcı olabilir
Birçok yönden, bu ticaret fildişi ticaretinden daha yıkıcı görünüyor. İlk olarak, Afrika fillerinden daha fazla risk altında olan Asya fillerini hedef alıyor. Bugün sadece 50 bin kadar vahşi Asya fili kaldı. Ek olarak, fildişi avcılığı sadece fildişi geliştirebilen fillere, yani erkek fillere yönelikti. Ancak deri ticareti ayırt edici değil.Dünyanın en büyük kara memelilerinden birini, Asya fillerini kaybetmek ekolojik bir felaket olur. Asya filleri bazen "ormanın bahçıvanları" olarak adlandırılır. Çünkü, yabani bitkileri yer, diğer hayvanların geçmesi ve yeni bitkilerin büyümesi için ormanın içinden yollar oluşturur ve gübrelerini ile birçok bitkinin ve hayvanın yaşamasını sağlar.Fillerin büyük bir darbeden sonra toparlanması da pek kolay değildir. Büyük bir tür olarak fillerin fazla yavruları yoktur ve bir filin gebelik süresi yaklaşık 22 aydır. Fildişi kaçak avcılığı esas olarak erkekleri hedef alırken, şimdi dişi filler de kaçak avcıların hedefinde.
Kaynak;Big Think