Filipin Sağlık Depatmanı (DOH) bugün ülkede çocuk felci (polio) salgını olduğunu duyurdu. 16 Eylülde 3 yaşındaki bir kız çocuğunda saptanan virüs poliovirüs olarak doğrulandı. Bunun yanı sıra Manila ve Davao'da kanalizasyon ve su kanallarından alınan çevresel örneklerde virüsün bulunduğu doğrulandı.Filipin'de bulunan Dünya Saplık Örgütü (DSÖ) temsilcisi, Manila, Davao ve Lanao del Sur'daki sularda poliovirüsün dolaşımda olduğundan dolayı tedirgin olduklarını belirtti. DSÖ temsilcisi Dr. Rabindra Abeyasinghe DSÖ ve UNICEF'in, salgına karşı sıkı bir tarama ve hızlı bir cevap geliştirmek için Filipin Sağlık Departmanıyla birlikte çalıştığını anlattı. Bunun yanı sıra Dr. Abeyasinghe tüm aileler ve sağlık görevlilerini 5 yaş altı çocukların aşılanması ve ömür boyu çocuk felcinden korunması için uyardıklarını söyledi.Ülkedeki UNICEF temsilcisi, Oyun Dendevnoron'da ülkedeki durum ve aşılamanın önemiyle ilgili açıklamalar yaptı. Neredeyse 20 yıl sonra Filipinler'de tekrar çocuk felcinin görünmesi oldukça tedirginlik yarattığını belirten Oyun, bu durumun, Filipinler'deki çocukların %95'nin polio yani çocuk felci aşısıyla korunmuş olmasından dolayı, çocukların polio virüsü taşıyıcılığını engellenmesinde aşılamanın önemini ortaya koyduğunu ifade etti. Polio virüsle en etkin mücadele yöntemi aşılamak. Çünkü bu hastalığın tedavisi bulunmuyor. Bununla birlikte, tek bir çocukta dahi görülen polio vakası, hem ülkedeki hem de ülke dışındaki çocuklar için tehdit oluşturuyor.Salgının tespitinden önce, Filipin Sağlık Departmanı Manila şehrinde polio aşılama programı başlattı. Bundan sonraki kitlesel aşılama çalışması ekim ayında yapılacak.Küresel Polio Eradikasyon İnsiyatifi (The Global Polio Eradication Initiative, GPEI), Filipin Hükümetini teknik tavsiyeler, alanda izleme çalışması ve risk iletişimi bakımından desteklemekte.

Çocuk Felçi (Polio)'ne karşı aileler ve sağlık çalışanlarına tavsiyeler verildi

Aşılama programının etkinliğini arttırmak için çalışmalar yapıldı. Toplumdaki lider isimlerin, dini liderlerin, ünlü simaların kitlelerini aşılama programlarına katılmaları için mobilize etmeleri çağrısı yapıldı.Aileler ve sağlık çalışanlarının çocukları çocuk felci salgınından koruyabilmeleri için çoklu dozda polio aşısı olmaları ve tam koruyucu aşılamanın yapılmış olmasını sağlamaları söylendi. İhtiyaçlar için tuvaletlerin kullanılması, ellerin mutlaka sabun ve suyla yıkanması, el hijyenine sürekli dikkat edilmesi ve düzenli olarak yıkanması, suyun kaynağı bilinse dahi kaynatılarak içilmesi ve kullanılması tavsiyeleri verildi.

Polio Aşısı ve Türkiye

Günümüzde Dünya'da 18 milyon insanın sağlıklı bir şekilde yaşıyor olabilmesinin önemli bir sebebi, Dünya'da yürütülen etkin çocuk felci aşılama kampanyaları. Çocuk felci aşısı ağız yoluyla yapılmakta. Ülkemiz Türkiye'de Çocuk Felci (Polio) Sağlık bakanlığı ve ekiplerinin etkin aşılama çalışmaları ile tamamen eradike edildi. 1998 yılından beri Türkiye'de çocuk felci vakası görülmüyor. Günümüzde aşılama ile toplumda polio virüsüne karşı bağışıklık devam ettiriliyor. Çocuk Felci ve aşılanma takvimiyle ilgili detaylı bilgilere Aşı Portalı'ndan ulaşabilirsiniz.Kapar Resmi CDC Flicker Hesabı Kaynak : DSÖ