Geçtiğimiz günlerde eğitim öğretim alanında, “fenomen öğretmenlik” konulu yeni bir makale yayımlandı. Makaleyi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş yazdı. Söz konusu makale, International Online Journal of Primary Education’da, “Dezavantajlı Bölgelerde İlkokul Öğrencilerinin Karşılaştığı Modern Bir Sorun: Influencer Öğretmen” başlığı ile yayımlandı.
Çocuk Haklarını İhlal Ve İstismar Ediyor
Eğitim sektöründe yer alan öğretmenlerden bazılarının sosyal medya fenomeni, diğer bir deyişle influencer oluşu ile ilgili bir çalışma yürütüldü. Meseleyi kendi sosyal medya hesabına da taşıyan Doç. Dr. Kızıltaş, “Türkiye’de ilk kez “Fenomen Öğretmenlik” saplantısı bilimsel bir makalede ele alındı” dedi. Öğretmenlerin influencer oluşunu sanal ticaret olarak değerlendiren Doç. Dr. Kızıltaş, “Öğrencileri sanal ticaretlerinde aparat olarak kullananların çocuk hakları ihlalleri-istismarları gün yüzüne çıkarıldı” diye paylaştı.
Sınıflar Fenomen Öğretmenlerin Stüdyosu Olmamalı
Fenomen öğretmenlik konusunun iyi anlaşılabilmesi için makale içerisinde özgün dijital resimler kullanıldı. Yapılan bu çalışmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldığını duyuran Doç. Dr. Kızıltaş, “Bakanlık yetkililerinin bu makaledeki çarpıcı sonuçları okumalarını diliyorum. Fenomen öğretmenlik saplantısına neşter vurmanızı bekliyoruz. Çocuklarımız birilerinin aparatı, sınıflar ise onların stüdyosu olmamalı” ifadelerini kullandı.
Araştırma Bulgularına Göre Fenomen Öğretmenlik Öğrencilere Zarar Veriyor
Makalede, sınıflarda sürekli dijital içerik üreten ve videolar paylaşan öğretmenler ele alınarak, “Türkiye'de şehir merkezindeki kırsal ve dezavantajlı bölgelerde görev yapan bazı genç ve deneyimsiz öğretmenlerin, sınıflarda/okullarda sürekli dijital içerik üretme ve sanal videolar paylaşma alışkanlığı vardır. Bu nedenle öğrenciler, sanal ticaretin malzemesi haline geliyorlar” şeklinde açıklandı.Influencer öğretmen olma süreci ve öğrenciler üzerindeki etkilerinin detaylı bir şekilde incelendiği belirtilen makalede, “Araştırma, nitel yöntemlerden biri olan fenomenoloji desenine sahiptir. Veriler, çeşitli öğretmenlik alanlarındaki öğretmenlerden toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğu, influencer öğretmen olmanın öğrencilere zarar verdiğini ve çocuk haklarını ihlal ettiğini düşünmektedir” ifadeleri yer aldı.
Influencer Olmak Bir Bağımlılık Ve Hastalı Haline Gelebilir
Her anı paylaşmanın, her anı bilgilendirmenin, sanal bir hayran kitlesi oluşturmanın ve teselliyi o dünyada aramanın getirdiği bu sorunlardan bahseden Doç. Dr. Kızıltaş, “Diğer bir deyişle influencer olmak özünde narsisizmi, daha doğrusu dijital narsisizmi içermektedir (Kittinaraporn, 2018). Narsisizm ise Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından yayınlanan DSM-IV kriterlerine göre kişilikle ilişkili bir hastalıktır (Hopwood ve ark. 2012). Ancak bu, sosyal medya fenomeni olmanın tamamen böyle bir genellemeye maruz kaldığı anlamına gelmez. Ancak influencer olma yolundaki gelişmeleri kaçırmaktan korkan (kaçırmak korkusu) kitleler, akıllı telefonlarını bir an olsun ellerinden bırakmadan sürekli paylaşma ihtiyacı duyuyorlar (Kardaş, 2020). Bu bir bağımlılık ve hastalık haline geliyor” diyor.
Fenomen Öğretmenlik, Öğrencinin Yararını Düşünen Geleneksel Öğretimle Çelişiyor
Bazı öğretmenlerin bu ağda yani sosyal medya fenomeni olma sürecinde yer almaya başladığını belirten Doç. Dr. Kızıltaş, “Öğretmenler sürekli olarak öğrencilerin resim ve videolarını paylaşarak bu ağda yer almaktadırlar (Temel ve Davulcu, 2021). Dobrilă (2021) ayrıca bu paylaşımlara dikkat çekerek öğretmenlerin pratik ve doğru kullanımlarını bilmediklerini (Den Beem ve diğerleri, 2020) ve bunun çocukların haklarını ve mahremiyetini ihlal ettiğini (Amerikan Board, 2016) ve risklerini belirttiğine dikkat çekmektedir. Dijital kimliği öğrencilerden habersiz hale getiren bu kontrolsüz paylaşımın (Erisir ve Erişir, 2018; Keith ve Steinberg, 2017) yarattığı ihlal, sonunda öğretmen influencer olma sorununa, bağımlılığa dönüşmektedir. Shelton ve ark. (2020) ayrıca bunun öğrencilerin yararını düşünen geleneksel öğretimle çeliştiğine de dikkat çekiyor” dedi.Kaynak: