Uyanmayı kolaylaştıran yeni bir uyku ilacı geliştirildi. Japonya'daki Kagoshima Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı daha iyi uyanma performansını iyileştiren Dora-22 isimli ilacı geliştirdi.

Uyuduğumuzda beynimiz bilgiyi işlemeye devam eder. Ancak talamusumuz sayesinde bu, uyku kalitesini etkilemez. Birçok uyku ilacı, inhibe edici özelliklere sahip bir kimyasal olan GABA-A'nın etkilerini artırarak çalışır. Böylece bu ilaçlar, beyin aktivitesini yavaşlatır ve uykuyu kolaylaştırır. Ancak bu merkezi sinir sistemi (CNS) depresanları da birini uyandırmak için gereken uyaran miktarını arttırır. Başka bir deyişle, bir alarm durumunda insanların uyanmalarını zorlaştırır. Örneğin, bu ilacın etkisi altındaki kişilerin bir yangın alarmı sesiyle uyanamadıkları tespit edilmiştir.

Şu ana kadar ki en az yan etkili uyku ilacı

DORA-22 verilen deneklerin, koşullu uyaranlara cevap olarak uyandığı görüldü. Araştırmacılar, farelerde farklı tip uyaranlarla (işitsel, vestibüler, koku alma ve hipoksik) deney yaptılar.Bir endüstriyel yangın alarmının eşdeğeri olan 100 dB'lik kesintili bir ultrasonik ses kullanarak işitsel uyaranın uyanmaya etkisini test ettiler. Koku alma uyarısı için debir tilki kokusuiçeren pamuk, fareden 1 cm uzağa yerleştirildi. Vestibüler duyularını test etmek için de hayvanların kafeslerini 30 saniyede 180 rpm'de salladılar. Araştırmacılar, işitsel, vestibüler ve koku uyarımı için benzer sonuçlar buldu.Temel olarak, DORA-22, Triazolamgibi yaygın ilaçlar kadar uykuyu teşvik etti. Farklı olarak ise deneklerin farklı uyaranlara maruz kaldıklarında daha kolay uyandığı görüldü.Ayrıca, fareler en yüksek uyanıklığa ulaşana kadar hiçbir gecikme olmadı yani akşamdan kalma etkisi görülmedi.İlacın insanlar üzerinde nasıl bir performans göstereceğini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak bu ilacın, şu ana kadar uykusuzluğu tedavi etmeye yönelik, en az yan etkisi olan ilaç olduğu düşünülüyor.Araştırma yazısı, Frontiers in Behavioral Neuroscience'de yayınlandı.Kaynak; ZME Science