Excel veri bilimiyle uğraşsın ya da uğraşmasın hemen her alandan pek çok kişinin kullandığı ve Microsoft tarafından geliştirilen, verileri düzenlemek, depolamak ve analiz etmek için yaygın olarak kullanılan bir elektronik tablo yazılımıdır. Kullanım kolaylığı ve güçlü hesaplama ve görselleştirme araçlarıyla bilinir.

Excel Nedir? Veri Bilimi İçin Neden Önemlidir?

Excel veri bilimi için önemli bir araçtır çünkü kullanıcıların verileri kolayca içe aktarmasına, temizlemesine ve değiştirmesine ve bunlar üzerinde temel istatistiksel ve analitik işlemleri gerçekleştirmesine olanak tanır. Verileri görselleştirmek için çizelgeler ve grafikler oluşturmak ve veri içgörülerini başkalarıyla paylaşmak için raporlar ve panolar oluşturmak için de kullanışlıdır.Excel'in arkasındaki felsefe kullanıcılara verilerle çalışmak için esnek ve sezgisel bir araç sağlayarak verileri kolayca içe aktarmalarını, temizlemelerini ve değiştirmelerini ve bunlar üzerinde temel istatistiksel ve analitik işlemleri gerçekleştirmelerini sağlamaktır. Ayrıca kullanıcıların verileri görselleştirmek için çizelgeler ve grafikler oluşturmasına ve veri içgörülerini başkalarıyla paylaşmak için raporlar ve panolar oluşturmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır.Excel'in temel özelliklerinden ve yeteneklerinden bazıları şunlardır:

  • Veri içe aktarma: Excel, kullanıcıların diğer Excel dosyaları, CSV dosyaları, veritabanları ve web sayfaları dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan veri almasına olanak tanır.
  • Veri temizleme ve değiştirme: Excel, yinelenenleri kaldırma, verileri biçimlendirme ve verileri bulma ve değiştirme işlevleri gibi verileri temizlemek ve işlemek için çeşitli araçlar içerir.
  • Hesaplama ve analiz: Excel, toplam, ortalama, sayım, minimum, maksimum, standart sapma ve daha fazlası gibi veriler üzerinde hesaplamalar ve analizler yapmak için çok çeşitli işlevler ve formüller içerir.
  • Görselleştirme: Excel, çizgi grafikler, çubuk grafikler, pasta grafikler ve dağılım grafikleri gibi verileri görselleştirmek için çeşitli grafik ve grafik türleri içerir.

Verilerle çalışmak için temel bir araçtır ve iş, finans, sağlık ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ve uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.

Excel'in Geçmişi Nedir?

Excel Microsoft tarafından geliştirilen bir elektronik tablo yazılımıdır. İlk olarak 1985 yılında Microsoft Office üretkenlik araçları paketinin bir parçası olarak piyasaya sürüldü ve o zamandan beri dünyanın en yaygın kullanılan elektronik tablo uygulamalarından biri haline geldi.Yıllar içinde Excel, kullanıcıların gelişen ihtiyaçlarına ayak uydurmak için yeni özellikler ve yetenekler ekleyerek çok sayıda güncelleme ve iyileştirme geçirdi. Excel tarihindeki önemli kilometre taşlarından bazıları şunlardır:

  • 1985: Excel ilk olarak Apple Macintosh için yayınlandı. Hücre formülleri, biçimlendirme ve grafik oluşturma gibi temel elektronik tablo işlevleri için destek içerir.
  • 1987: Windows için Excel yayınlandı.
  • 1993: Makrolar ve pivot tablolar için destek ekleyen Excel 5.0 yayınlandı.
  • 1995: Excel 7.0 (Excel 95 olarak da bilinir), İnternet desteği ve Microsoft Office paketinin geri kalanıyla entegrasyon eklenerek piyasaya sürüldü.
  • 1999: XML desteği ve Microsoft Office paketinin geri kalanıyla entegrasyon ekleyen Excel 2000 yayınlandı.
  • 2007: Yeni grafik türleri için destek, geliştirilmiş biçimlendirme seçenekleri ve yeni bir arabirimi ekleyen Excel 2007 yayınlandı.
  • 2010: Çok iş parçacıklı hesaplamalar, yeni grafik türleri ve geliştirilmiş veri analizi araçları için destek ekleyen Excel 2010 yayınlandı.
  • 2013: Gerçek zamanlı veri analizi, yeni grafik türleri ve geliştirilmiş veri görselleştirme araçları için destek ekleyen Excel 2013 yayınlandı.
  • 2016: Yeni grafik türleri için destek, geliştirilmiş veri analizi araçları ve Microsoft Office paketinin geri kalanıyla entegrasyon ekleyen Excel 2016 yayınlandı.

Genel olarak kullanıcıların değişen ihtiyaçlarını karşılamak için yeni özellikler ve yetenekler ekleyerek yıllar içinde önemli ölçüde gelişti. Verilerle çalışmak için yaygın olarak kullanılan ve güçlü bir araç olmaya devam ediyor ve Microsoft Office üretkenlik araçları paketinin önemli bir parçası.

Kaç Kişi Excel Kullanıyor?

Excel çok çeşitli sektörlerde ve uygulamalarda milyonlarca kullanıcısı ile dünyanın en yaygın kullanılan elektronik tablo uygulamalarından biridir. Verilerle çalışan birçok kişi için vazgeçilmez bir araçtır ve her büyüklükteki kişi işletme ve kuruluş tarafından kullanılır.Microsoft'a göre Excel dünya çapında 750 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Bütçeleme, tahmin ve finansal analiz gibi görevler için kullanıldığı iş ve finans ortamlarında özellikle popülerdir. Bununla birlikte, sağlık, eğitim, araştırma ve daha fazlası dahil olmak üzere diğer alanlarda ve uygulamalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.Genel olarak Excel'in yaygın olarak benimsenmesi, güçlü hesaplama ve görselleştirme araçlarının yanı sıra çok yönlülüğünü ve kullanım kolaylığını yansıtır. Verilerle çalışmak için yaygın olarak tanınan ve güvenilen bir araçtır ve Microsoft Office üretkenlik araçları paketinin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.

Veri Bilimi Ve Excel

Genellikle veri biliminde kullanılan yaygın olarak kullanılan bir elektronik tablo yazılımıdır. Özel veri bilimi araçları kadar güçlü veya karmaşık olmasa da, verilerle çalışmak için hala değerli bir araçtır ve çeşitli veri bilimi uygulamalarında kullanılabilir.Bir perakende şirketinde veri bilimcisi olduğunuzu ve şirketin satış performansını iyileştirmesine yardımcı olabilecek eğilimleri ve kalıpları belirlemek için satış verilerini analiz etmek istediğinizi varsayalım.Bunu yapmak için satış verilerini şirketin veri tabanından bir elektronik tabloya aktarmak için Excel'i kullanabilirsiniz. Bu veriler, satış tarihi, satın alınan ürün, satılan miktar, fiyat ve satışın yapıldığı yer gibi bilgileri içerebilir.Veriler alındıktan sonra temizlemek ve değiştirmek için çeşitli araçlar ve işlevler kullanabilirsiniz. Örneğin, yinelenen girişleri ortadan kaldırmak için "Yinelenenleri Kaldır" işlevini veya metin alanlarındaki baştaki ve sondaki boşlukları kaldırmak için "Kırp" işlevini kullanabilirsiniz.Veriler temizlendikten sonra veriler üzerinde istatistiksel ve analitik işlemler gerçekleştirmek için hesaplama ve analiz araçlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, her bir ürünün toplam satışını hesaplamak için "SUM" işlevini veya bir ürünün ortalama fiyatını hesaplamak için "ORTALAMA" işlevini kullanabilirsiniz.Verileri görselleştirmenize ve anlamanıza yardımcı olacak tablolar ve grafikler oluşturmak için Excel'in görselleştirme araçlarını da kullanabilirsiniz. Örneğin, farklı ürünlerin satışlarını karşılaştırmak için bir çubuk grafik veya verilerdeki eğilimleri ve kalıpları belirlemek için bir dağılım grafiği oluşturabilirsiniz.Son olarak, bulgularınızı başkalarıyla paylaşmak üzere raporlar ve panolar oluşturmak için Excel'i kullanabilirsiniz. Örneğin, verilerdeki temel eğilimleri ve kalıpları özetleyen bir rapor veya temel performans göstergelerini gerçek zamanlı olarak görüntüleyen bir pano oluşturabilirsiniz.Genel olarak bu örnek, Excel'in veri biliminde verileri içe aktarmak, temizlemek, analiz etmek, görselleştirmek ve raporlamak için nasıl kullanılabileceğini göstererek bir şirketin veriye dayalı daha iyi kararlar almasına yardımcı olur.Excel'i buradan inceleyebilirsiniz.