Geçtiğimiz Pazar günü Avrupa’nın en aktif yanardağı Etna Yanardağı patlamaya başladı. Aktivitesine başlayan dağ doğu Sicilya’nın en büyük şehri olan Catania’ya kül püskürttü. Bu doğa olayı nedeniyle havaalanlarındaki uçuşlar askıya alındı.

Kül Yağışı Nedeniyle Bölgede Uçuşlar Askıya Alındı

İtalya'nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), yanardağı yakından takip ediyor. Yetkililer, bölgede mevcut olan bulutlu günün alevli volkan patlama görüntülerini engellediğini söyledi. INGV, Catania'ya ve Etna Dağı'nın ikamet edilen yamaçlarındaki en az bir kasabaya kül düştüğünü söyledi. Şuan herhangi bir yaralanma haberi yok.Catania havaalanı, kül yağışı nedeniyle uçuş operasyonlarının geçici olarak askıya alındığını söyledi. Etna Yanardağı yağmur dolu kara bulutlarla kaplı olduğu için patlayan volkanın net bir görüntüsü çekilemedi.

Patlama Salı Günü Sona Erdi

İtalyan haber ajansı ANSA, Adrano ve Biancavilla kasabalarındaki insanların Pazar günü yanardağdan çıkan yüksek patlama sesleri duyduklarını bildirdi.Pazar günü gerçekleşen volkanik faaliyetin uyarısı ise bir önceki Perşembe günü yetkililerce yapılmıştı. İtalya'nın Ulusal Sivil Koruma dairesi Perşembe günü yaptığı bir uyarıda, artan volkanik aktivite göz önüne alarak, Etna Yanardağı aktivitesinde "ani" değişikliklerin meydana gelebileceğini belirtmişti.Etna Dağı'ndaki son patlama, bundan çok uzun zaman önce değildi. 14 Mayıs 2023'te yetkililer, Pazar günkü yeni patlamanın görüldüğü yer olan yanardağın güneydoğu tarafından kül püskürten bir patlama bildirmişti.Salı sabahı İtalyan yetkililer, Etna Dağı'ndaki yeni patlamanın resmen sona erdiğini açıkladı. Catania'daki havaalanı yeniden açıldı.

Volkanik Faaliyet Sonucu Oluşan Kül Bulutları Türkiye’yi Etkileyecek Mi?

Sosyal medyada, Etna Yanardağı patlamasından sonra meydana gelen zararlı gazların Türkiye’ye gelebileceğine dair haberler mevcut. Konuya ilişkin açıklama ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden geldi.Avrupa'nın en aktif yanardağı olan İtalya'daki Etna Yanardağı’nın 21-22 Mayıs 2023 tarihlerinde yeniden faaliyete geçtiğini belirten Meteoroloji Genel Müdürlüğü, “Genel Müdürlüğümüzce son yapılan HYSPLIT Tahmin Modeli ileri yörünge analizlerine göre, Etna kaynaklı kül bulutlarının Yunanistan'ın güneyinden geçerek deniz üzerinden doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir. Söz konusu Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemizi etkilemesi beklenmemektedir. Genel Müdürlüğümüzce kül bulutlarının hareketi 7/24 esasına göre takip edilmektedir” ifadelerini kullandı.twitter.com/meteoroloji_twi/status/1660943496797093888

Etna Yanardağı Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Etna Yanardağı, Sicilya’nın doğusunda Messina ve Katanya’ya yakın bir konumda bulunuyor. Avrupa kıtasının en yüksek yanardağı olmasının yanı sıra, İtalya’daki en büyük üç yanardağdan biri olarak bilinen Etna, aktivitesi günümüzde hala devam eden bir volkanik dağ. Etna üzerinde 19. Yüzyıldan bu yana sistematik olarak çalışmalar yapılmaktadır ve yamaçlarına 3 gözlemevi kurulmuştur.Kaynak: