Etna, Sicilya'da bulunan Avrupa'daki en büyük ve aktif yanardağ. Aylar sonra tekrar lav ve kül püskürtmeye başlayan Etna yanardağı, İtalya'nın tatil için tercih edilen Sicilya Adasında önlemler alınmasına sebep oldu. Devasa lav püskürmeleri ve akıntıları Sicilya'dan gözlemlenebilecek kadar fazla ve ürkütücü olması dikkat çekti.https://twitter.com/ReutersTV/status/836600146901286912Patlama ile ilgili olarak bölgede Turuncu alarm verildi. Yetkililer hava alanını şu anda kapatmaya gerek görmezken durumu takip halinde olduklarının da altını çizdiler.

AccuWeather Meteoroloğu Tyler Roys ise önümüzdeki günlerde küllerin kuzey doğu yönünde dağılabileceğini belirtiyorlar. Etkinlenmesi tahmin edilen bölgeler arasında Trakya'da bulunmakta. Bu bölgelerde hava kalitesinin düşebileceğini belirten uzmanlar, patlama süresinin uzunluğuna görede etkinin devam edebileceğini söylediler.

Etna Yanardağı, hem Avrupa'da bulunan en yüksek yanardağ, hem de aktif olması ile tehlike yaratan önemli volkanlardan biridir.

Foto: Salvatore Allegra/Reuters

Bu yanardağ Avrupa'nın en büyüğü!

3329 metre yüksekliğinde olan Etna, oldukça aktif bir volkan olduğu için yıl içinde birden fazla kez patlaması normal kabul edilmekte. Stratovolkan olarak kabul edilmektedir. Genel olarak stratovolkanlar sertleşmiş lav, tüf ve kül tabakasından oluşmuş, yüksek ve konik biçimli volkanlardır. Fuji Dağı'da stratovolkanlara örnek teşkil edebilecek bir yanardağ olarak değerledirilebilir. 2015 ve 2016 yılındaki patlamalarında ise volkanik şişmeklerinde oluştuğu gözlenmiş ve tedirginlik yaratmıştı. 1992 yılında ise en şiddetli patlamarından birini gerçekleştirmişti.

Etna yanardağı, uzun süredir aktif olan bir volkan. Yaklaşık olarak ilk patlama aktiviteleri 500 000 yıl önceye tarihlenen Etna Volkanı, Avrasya ve Afrika tektonik plakalarının hareketlerinden etkilenerek patlamaktadır. Tarihsel pek çalışmaya ve sanat eserine de konu olmuş durumda. Bunun yanı sıra Etna yanardağının patlamalarının insanlar tarafından ilk kaydıda MÖ 90-30 yılları arasında Sicilya Agyrium doğumlu Yunan tarihçi Diodorus tarafından yapılmıştır. Etna yanardağı bu açıdan incelendiğinde, dünyadaki 2750 yıl boyunca en iyi şekilde yazılı tarihi oluşturulmuş volkan olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır.

Eruzione dell'Etna del 1766, Alessandro D'Anna

İtalya'da Etna dışında iki yanardağ daha bulunmakta. Bunlar Vezüv ve Stromboli volkanlarıdır. Ancak Etna her ikisinden de büyük olup neredeyse ikisininde üç katıdır. Stromboli Volkanı, Yüzüklerin Efendisi kitabında Tolkien'in Doom Dağı için esinlendiği volkandır. Vezüv volkanı ise antik Pompeii şehrinin haritadan silinmesine sebep olurken, taşlaşmış olarak bulunan insanlar kazılardan çıkarılmıştır.http://www.ipgp.fr/~legoff/Download-PDF/ArcheoItalia/TanguyetAl_Bull_Volc_2007.pdfhttps://pubs.usgs.gov/gip/volc/types.htmlhttp://srv1.rm.ingv.it/srv/srv/study-sites/mount-etna/the-geological-history-of-mount-etna

Sicily's Mount Etna puts on a spectacular lava display as it erupts back into life. pic.twitter.com/gd2HWgk8DQ

— Reuters TV (@ReutersTV) 28 Şubat 2017