Yaban hayat uzmanı Önder Cırık, 26 Şubat Salı günü Twitter'da "Ermenistan'da ilk kez canlı bir leopar görüntülenmiş" başlıklı bir video paylaştı. Videoya göre, Ermenistan'da olduğu iddia edilen bir leopar görünmekte. Bu olay, 3 Kasım 2013'te Diyarbakır'da öldürülen Türkiye'deki bilinen son leoparı hatırlattı.

Leoparlar gececi hayvanlardır. İnsanlardan uzak durdukları için görüntülemek çok zordur. Bu yüzden fotokapanlarla görüntülenmeye çalışılır. Anadolu ve çevresindeki bu leoparlara Kafkasya leoparları denmekte. Türkiye'de bilindiği kadarıyla leopar nesli tükendi ancak yaban hayatı uzmanları anavatanı İran olarak kabul ettikleri bu leoparların, Azerbaycan ve Ermenistan gibi çevre ülkelerde olduğundan emin. Bu son görüntüler de bu tezi doğrular nitelikte.

Önder Cırık'ın paylaştığı videolu tweet;

https://twitter.com/GezsenAnadoluyu/status/1100386025426292736Önder Cırık kimdir?Cırık, üniversite yıllarında başlamış olduğu kuşgözlemcilik hobisi sonrasında, doğa koruma ve yaban hayat araştırma üzerine çalışan sivil toplum kuruluşlarında proje yöneticiliği yaptı. Doğu Karadeniz ve Kars-Ardahan-Iğdır başta olmak üzere Türkiye'de birçok bölgede doğa koruma, sürdürülebilir kalkınma, biyokültürel turizm ve yaban hayat araştırmaları üzerine çalıştı. DEKAMER - Deniz Hastanesi, Yaban Acil, Bozayının İzinde Sarıkamış, Sulak isimli doğa belgesellerinin metin yazarlığını yaptı. Anadolu doğa tarihi üzerine popüler makaleler yazmakta.