Peggy Whitson, bu gün 56 yaşında. Iowa'da şehir dışında bir çiftlikte yetişmiş. Liseyi bitirdikten sonra Iowa Wesleyan College'den biyoloji ve kimya derecelerini alıp daha sonra ise Rice Üniversitesinde biyokimya okumuş. Peggy şu anda uzayda ve 56 yaşında en yaşlı kadın astronot olarak Uluslararası Uzay İstasyonunda (UUİ) 3. misyonunu gerçekleştiriyor. 39 saat 46 dakikalık uzay yürüyüşü süresine sahip olan ve ayrıca en yaşlı kadın astronot olan Peggy, önceki görevlerinde ömrünün 377 gününü uzayda geçirmiş.

https://twitter.com/AstroPeggy/status/799030213325815808

En yaşlı kadın astronot Peggy!

En yaşlı kadın astronot Peggy, Expedition 5 ile 2002 yılında ilk UUİ görevine gitmiş. İlk görevinde 6 ay istasyonda kalmış. Aynı zamanda mikro yerçekimi ve yaşam bilimleri alanında 21 tane araştırma gerçekleştirerek NASA'nın ilk bilim sorumlusu olmuş.

Peggy'nin görevi 2017 baharda sonlanacak ve dünyaya dönecek. Bu süre içinde uzayda geçirdiği toplam süre 500 günden fazla olacak. Yani aslında Peggy Whitson bir yıldan çok da uzun bir süreyi uzayda geçirmiş olacak. Neredeyse iki yıla yaklaşan süresi ile de başka bir rekor daha kıracak. Böylece Jeff Williams 'ın 534 günlük uzayda bulunma rekorunu da aşacak.

Rus Soyuz roketiyle, kozmonot Oleg Novitskiy ve Fransız Thomas Pesquet'nin de olduğu ekip Kazakistandaki Baykonur'dan geçen hafta Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıktılar. En yaşlı kadın astronot Peggy Whitson ve ekibin dönüş tarihi ise tahmini olarak belirlendi. Ekibin mayıs ayında Soyuz MS-03 ile dünyaya dönmesi bekleniyor.