NASA'da gerçek Mars Simülasyonu başladı. 25 Haziran Pazar günü NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nde başlayan CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) görevi, Mars'ta yaşamı simüle etmeye yönelik olağanüstü bir çabanın ilk adımını oluşturuyor. Bu çığır açan girişim, 378 günlük yoğun bir Mars yüzeyi simülasyonuna başlamak üzere yeni evleri olan Mars Dune Alpha habitatına giren dört kişilik gönüllü bir mürettebatı içeriyor.

Mars Simülasyonu ile Mars'a Bir Adım Daha Yaklaşılacak

Mars Simülasyonu başlarken CHAPEA görev 1'in komutanı Kelly Haston, ekip arkadaşları Anca Selariu, Ross Brockwell ve Nathan Jones ile birlikte dokunaklı bir kapanış konuşması yaptı. Birlik içinde ayakta durarak simülasyon süresince evleri olan Mars Dune Alpha yaşam alanına adım atmadan önce son kez seslendiler. Standart karantina protokollerine bağlı kalarak, mürettebat ve proje ekibi üyeleri görev öncesinde maske takmışlardı ve bu maskeler son sözlerinin duyulabilmesi için kısa süreliğine çıkarıldı. Bu önemli anda mürettebat görevin hedeflerine olan bağlılıklarını göstermiş ve Mars analog simülasyonunun keşfedilmemiş topraklarına doğru olağanüstü yolculuklarına başladılar.

PHOTO DATE: June 26, 2023. LOCATION:Bldg. 220 - CHAPEA Facility. SUBJECT: Crew Ingress Event for Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA). PHOTOGRAPHER: Josh Valcarcel

En önemli Mars simülasyonu olan CHAPEA görevi, Kızıl Gezegen'de uzun süreli keşif görevleri sırasında mürettebat sağlığı ve performansı hakkında önemli araştırma bulguları elde etmek üzere NASA tarafından stratejik olarak tasarlanan üç planlı analog görevin ilkidir. Bu simülasyondan elde edilen bilgiler, Mars'ta yaşarken ve çalışırken astronotların fiziksel ve zihinsel refahını desteklemeye yönelik en etkili stratejilerin belirlenmesinde NASA'ya yol gösterecektir.

Mars Simülasyonu CHAPEA nedir?

CHAPEA görevi temel olarak Mars simülasyonu içeren bir görevler dizisinin isminin kısaltılmış hali. CHAPEA simülasyonları sırasında mürettebat üyeleri bir Mars görevinin zorluklarını taklit etmek için çok çeşitli görev faaliyetlerine katılacaklar. Bu faaliyetler simüle edilmiş uzay yürüyüşlerini, robotik operasyonları, habitat bakımını, kişisel hijyen rutinlerini, düzenli egzersiz rejimlerini ve ürün yetiştirme deneylerini kapsamaktadır. Simülasyonun özgünlüğünü en üst düzeye çıkarmak için mürettebat, astronotların gerçek bir Mars görevi sırasında karşılaşabilecekleri koşulları yansıtan kaynak sınırlamaları, izolasyon ve ekipman arızaları gibi gerçekçi çevresel stres faktörleriyle de karşı karşıya kalacak.

NASA uzun vadeli bilimsel keşiflere öncülük ederken, ajansın odak noktası Mars'ın ötesine geçerek Artemis görevleri aracılığıyla Ay'a önemli bir dönüşü de içerecek şekilde genişliyor. Bu iddialı çabalar, Ay'ın daha önce hiç olmadığı kadar çok bölgesini keşfetmek için en son teknolojilerden yararlanarak Ay yüzeyine ilk kadın ve ilk beyaz olmayan kişiyi indirmeyi amaçlamakta. NASA, CHAPEA gibi Ay faaliyetlerinden elde edilen bilgileri Ay'da yürütülen görevlerle birlikte kullanarak nihai hedefi olan Mars'a astronot göndermeye etkin bir şekilde hazırlanacak.

Uzun Soluklu Bir Simülasyon Çalışması

CHAPEA girişimi uzun süreli uzay araştırmalarının zorlukları ve gerekliliklerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına zemin hazırladığı için insanlığın Mars yolculuğunda ileriye doğru atılmış kritik bir adımı temsil etmektedir. Analog görevler dizisi, NASA'nın fiziksel ve davranışsal sağlığın yanı sıra performans yönleri hakkında doğru veriler toplamasını sağlayacak ve böylece Mars ve ötesine yapılacak gelecekteki görevler hakkında bilgi verecektir.İleriye dönük olarak, CHAPEA görev programı iki ek analog görev içermektedir. Analog görev 2'nin 2025'te, analog görev 3'ün ise 2026'da başlaması planlanıyor. Bu müteakip görevler, açılış simülasyonundan elde edilen bilgi ve deneyim üzerine inşa edilecek ve NASA'yı Kızıl Gezegen'e mürettebatlı görev hayalini gerçekleştirmeye daha da yaklaştıracaktır.CHAPEA'nın ve bu analog görevlerden elde edilen bilginin önemi abartılamaz. Elde edilen veriler ve içgörüler, gelecekteki NASA görevlerinin, özellikle de Mars yüzeyine insanlı seferleri içerenlerin planlanmasını ve yürütülmesini derinden etkileyecektir. Dünya uzay araştırmalarında bir sonraki dev adımı merakla beklerken CHAPEA, NASA'nın insan başarısının sınırlarını zorlama ve evrende yeni sınırlar açma konusundaki sarsılmaz kararlılığının bir kanıtı olarak duruyor.Kaynak : NASA