Elon Musk... SpaceX, Tesla ve PayPal şirketlerinin kurucusu / kurucu ortağı ünlü girişimci Elon Musk, Twitter'daki paylaşımları ile sık sık gündeme düşüyor ve bazen alay konusu oluyor. Son olarak Musk, 4 gün ve 2 gün önce attığı tweetler ile kimi Twitter kullanıcıları tarafından eleştirildi. Musk'ın bir yıldan kısa bir sürede tüm dünyada 1, 33 milyon insanın ölümüne neden olan COVID-19 hastalığını hafife alması tepki çekiyor. Elon Musk, 13 Kasım 2020 günü Twitter'da, koronavirüs hızlı antijen testleri olduğunu ve sonuçları şaşırtıcı bulduğunu yazdı. Geçtiğimiz hafta Cuma günü paylaşımında ünlü iş insanı, "Son derece sahte bir şeyler oluyor. Bugün 4 COVID-19 testi oldum. İki test negatif çıktı, iki test pozitif. Aynı makine, aynı test, aynı hemşire. BD'den hızlı antijen testi." dedi. Bunun üzerine Musk, bilim camiasından birçok kişinin alay konusu oldu ve kendisine Twitter'ın "Space (Uzay) Karen"i denilmeye başlandı. Karen ifadesi, ABD'de kendisini başkaları karşısında ırksal olarak üstün ve imtiyazlı gören, bu nedenle isteklerinin yerine getirilmesini talep eden, bu talep karşılanmadığı takdirdeyse hırçınlaşan kadınları tasvir ediyor.Elon Musk'ın tweeti;https://twitter.com/elonmusk/status/1327125840040169472Bu paylaşım, SpaceX CEO'sunun koronavirüse şüpheyle yaklaşan ilk açıklaması değildi. Bir akademisyen, Musk'ın hata yapmasının yanı sıra aynı zamanda bir Karen gibi davrandığını belirtti. Kanada'da biyoinformatik alanında doktora sonrası araştırmacı olan Emma Bell, Twitter'da verdiği bir yanıtta Musk'a hızlı antijen testlerinin nasıl çalışması gerektiği konusunda ders vererek sonuçlarının olağandışı olmadığını açıkladı. Ayrıca Musk'ın İnternetin 'Space Karen'i olduğunu da söyleyerek alay etti. Emma Bell'in ardından Twitter'da Musk'ın tweeti patlama yaşatarak alay konusu haline geldi.

Elon Musk'ın açıklamaları alay konusu oluyor

<em>    Emma Bell'in paylaşımı. Kaynak; Twitter</em>

Dr. Emma Bell, tweetinde, hızlı antijen testlerinin hız odaklı olduğunu belirterek, "Hızlı antijen testleri 30 dakikadan kısa sürede sonuç verir ancak bu testleri COVID-19 ile ilgili kafanız karıştığında kullanın. Düzmece olan, Space Karen'in milyonlarca takipçisine şikayette bulunmadan önce testi okumamış olmasıdır." dedi.Bir başka kullanıcı ise "Space Karen'e asla gülmeyeceğim." şeklinde bir tweet atarak Elon Musk'ın görsel tasvirini paylaştı.https://twitter.com/danhett/status/1328275608007217153Komedyen ve yazar Danielle Ward, Emma Bell'in gönderisini yanıtlayarak, "Bugün 'Space Karen'den daha iyi bir şey yazamayacağım için yatağa dönüyorum." dedi.

<em>                  Danielle Ward'ın Musk'la alay ettiği tweeti. Kaynak; Twitter</em>

Güney Afrikalı emekli bir köşe yazarı, "Space Karen" tanımı için Emma Bell'i takdir ederek, "Elon Musk'a 'Space Karen' adını veren akademisyen Pazartesi günü benim için kazandı." dedi.

<em>Zamandlovu Ndlovu'nun tweeti. Kaynak; Twitter</em>

Elon Musk bunu daha önce de yaptı!

Hızlı antijen testlerinden kısaca bahsetmek gerekirse, bu testler koronavirüs proteini parçalarını inceler. Hızlı antijen testleri, genellikle yarım saatten kısa bir sürede sonuç verir. Aynı zamanda ucuz olan bu testler, büyük insan gruplarındaki salgını tespit etmede büyük işe yarıyor. Bununla birlikte, kolay sonuç çıkarmalarına karşın daha doğru sonuçlar veren testler karşısında pek iyi sayılmaz.Musk, dört antijen testini yaptıktan sonra, bulaşıcı hastalıkta altın standart olarak kabul edilen çok daha güvenilir PCR temelli testleri aldığını söyledi. Ancak milyarder girişimci, bir Karen gibi ifadelerde bulunmayı da bırakmadı. 2 gün önce Musk, COVID-19 olup olmadığını soran bir takipçisine, "Farklı laboratuvarlardan farklı sonuçlar alıyorum ancak büyük olasılıkla orta derecede bir COVID-19 vakasıyım. Belirtilerim küçük bir soğuk algınlığı ki bu hiç de şaşırtıcı değil, çünkü koronavirüs bir tür soğuk algınlığıdır." dedi. Musk'ın bu tweeti de alay konusu oldu.Soğuk algınlığına neden olduğu bilinen dört koronavirüs vardır. Bunlar, genellikle hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olan 229E, NL63, OC43 ve HKU1'dir. Ancak bunlar, soğuk algınlığına neden olan 200 kadar farklı virüsten sadece dördüdür ve diğerleri tamamen farklı bir patojen sınıfı olan rinovirüslerdir. Geniş virüs çeşitliliği, henüz soğuk algınlığı için evrensel - ortak bir aşıya sahip olmamamızın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Musk'ın bu salgını ciddiye alma konusundaki isteksizliği ise şaşırtıcı ve yeni değil. Mart ayında ise Musk, "Tahminimce panik virüsten daha fazla zarara neden olacak." şeklinde bir tweet atarak yeni tip koronavirüsü hafife almıştı. İki ay sonra, şirkete sağlık krizi nedeniyle kapatılması emri verilince de Tesla fabrikasını Kaliforniya dışına taşımakla tehdit etmişti.Kaynak;ZME Science