MIT Medya Laboratuvarı'ndan Doç. Dr. Canan Dağdeviren ve ekibinin, uzun yıllar üzerinde çalıştıkları elektronik sutyen projesi tamamlandı. Meme kanserinde erken teşhis için kullanılacak olan cihaz pek çok kadının hayatını kurtaracak.
“Tüm Memenin Ultrason Filmini Bir Kaç Saniye İçinde Çekiyor”
Çalışmanın kıdemli araştırmacısı olan Doç. Dr. Dağdeviren projeyi sosyal medya hesabından duyurarak, “6 yıldır üzerinde çalıştığımız elektronik sutyen projesi tamamlandı ve geçtiğimiz cuma günü tüm dünyaya duyuruldu. Bu sutyen, herhangi bir operatöre gerek duyulmaksızın tüm memenin ultrason filmini bir kaç saniye içinde çekiyor ve meme kanserini erken teşhis için kullanılıyor” dedi.
Taşınabilir, Kullanımı Kolay, Kullanıcı Dostu
Çalışma science.org’da yayımlandı. Esnek yapıdaki bir yama şeklinde olan cihaz sutyene takılarak kullanıcının bir ultrason izleyiciyi yama boyunca hareket ettirmesine ve meme dokusunu farklı açılardan görüntülemesine olanak tanıyor. Araştırmacılar bu çalışmada, elde edilecek ultrason görüntülerinin tıbbi merkezlerde kullanılan ultrason cihazlarıyla karşılaştırılabilir çözünürlükte olabileceğini gösterdi.Doç. Dr. Dağdeviren elektronik sutyen projesi ile ilgili, “Ultrason teknolojisinin form faktörünü evinizde kullanılabilmesi için değiştirdik. Taşınabilir, kullanımı kolay ve meme dokusunun gerçek zamanlı, kullanıcı dostu bir şekilde izlenmesini sağlıyor” diye konuştu.
Elektronik Sutyen Projesinde İlham Kaynağı
Doç. Dr. Dağdeviren bu proje için ilhamını, düzenli olarak kanser taramaları yaptırmasına rağmen 49 yaşında ileri evre meme kanseri teşhisi konulan ve altı ay sonra hayatını kaybeden merhum halası Fatma Çalışkanoğlu'ndan aldığını belirtti. O dönem MIT’de doktora sonrası araştırmacı olan Doç. Dr. Dağdeviren, teyzesinin başucunda bir sutyene dâhil edilebilecek ve meme kanseri riski yüksek olan bireylerin daha sık taranmasını sağlayacak bir teşhis cihazının kabaca şemasını çizmişti.O döneme dair detayları anlatan Doç. Dr. Dağdeviren, “9 yıl önce Fatma Teyzem periyodik olarak kontrol altında olmasına rağmen, meme kanserine yakalandı ve sadece 6 ay hayata tutunabildi. Bu çalışmayı, Fatma Teyzem son 12 gününü yasarken hasta yatağında birlikte hayal edip tasarlamıştık ve artık hayalin ötesine geçip milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek” şeklinde paylaştı.
“Bu Aleti Tüm Kadınlara İthaf Ediyorum; Yalnız Değilsiniz!”
Daha sık tarama ile hayatta kalma oranını yüzde 98'e kadar artırma hedefinde olduklarını söyleyen Doç. Dr. Dağdeviren, “Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum; yalnız değilsiniz!” dedi.Kaynak: