Elektrikli diş fırçası ve normal diş fırçasını inceleyerek hangisinin daha sürdürülebilir yani çevreci olduğunu bulmaya çalışan araştırmacılar, plastik normal diş fırçasının öne çıktığını söylüyor. Çalışmayı yapan araştırmacılar plastik diş fırçasının ancak geri dönüştürüldüğünde diğerlerine göre daha çevreci olduğunun altını çiziyor. Bambu diş fırçaları ise göründüğü kadar çevreci değil çünkü bambu bitkisinin yok edilmesine yol açıyor. Diş fırçanız elektrikli mi yoksa normal mi? Kullandığınız diş fırçasının çevreye etkisi üzerine hiç düşündünüz mü? Bir grup araştırmacı bu konunun üzerinde durarak bir çalışmaya imza attı. İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Trinity College ile University College London'dan araştırmacılar işbirliği yaparak elektrikli diş fırçası, standart plastik diş fırçası, değiştirilebilir başlıklı plastik fırça ve bambu fırçanın karbon ayak izini ve insan sağlığına etkisini analiz etti.Araştırmacılar, diş hekimlerinin, hastalara hangi diş fırçasını kullanmaları gerekti konusunda tavsiye verirken fırçanın çevresel sürdürülebilirliğini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini düşünüyor. Ekip, bu konuda oldukça az niceliksel verinin mevcut olduğunu da belirterek, çalışmada dört farklı diş fırçası türünün sürdürülebilirliğini kıyasladı. Elektrikli diş fırçası, plastik normal diş fırçası, değiştirilebilir başlıklı plastik diş fırçası ve bambu diş fırçasının kıyaslandığı çalışmada, bu fırçaların beş yıl boyunca çevresel etkilerini ölçmek için ekip, yaşam döngüsü değerlendirmesi (LCA) metodolojisini uyguladı.

Elektrikli diş fırçası karbon ayak izini daha çok artırıyor

Elektrikli diş fırçaları, son yıllarda büyük bir kullanıcı kitlesine ulaştı.

Çalışmada, elektrikli diş fırçasının diğer fırçalara kıyasla karbon ayak izini artırdığı görüldü. Ölçülen 16 çevresel kategorinin 15'inde elektrikli diş fırçası en büyük olumsuz etkiyi gösterdi. Öte yandan, bambu ve değiştirilebilir başlıklı plastik diş fırçası, geri dönüştürülebilmesi halinde en çevresel fırça çeşitleri olarak ön plana çıktı.Trinity College'den baş araştırmacı Brett Duane, "Her yıl kullanılan ve atılan milyarlarca diş fırçası var. Araştırmamız, elektrikli diş fırçalarının aslında gezegenimize, üretim sürecine ve dağıtımına dahil olan insanlara zararlı olduğunu gösteriyor." dedi.Makaleye göre;

  • Bambu diş fırçaları, plastik kullanımının azaltılması için çevreci görünebilir ancak biyoçeşitlilik açısından aslında bilindiği kadar da çevreci bir seçenek değil. Çünkü bambu bitkisinden yapılıyor ve bu bitkiler ürün için kesiliyor.
  • Değiştirilebilir başlıklı plastik diş fırçaları en iyi seçenek olarak görünüyor ama geri dönüşümü sağlanması halinde.
  • Elektrikli diş fırçasının iklim değişikliğine potansiyel etkisi, bambu diş fırçasından tam 11 kat daha fazla çıktı.
  • Elektrikli diş fırçası, 16 çevre kategorisinin 15'inde, diğer üç manuel fırçaya kıyasla en büyük olumsuz etkiye sahip fırça çeşidi oldu.

Geri dönüştürülebilen değiştirilebilir başlıklı plastik diş fırçası çok fazla alan kaplamaz ve üretim için çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu noktada en önemlisi plastiği geri dönüşüm zincirinde tutmak. Araştırmacılar, plastik diş fırçalarının pil gibi toplanıp daha sonra yeni ürünlere dönüştürülebileceği bir sisteme ihtiyacımız olduğunu savunuyor.

Kaynaklar;

British Dental Journal

ZME Science