Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu (EEBST), bu yıl Ankara Üniversitesi Tandoğan Yerleşkesi'nde 10-12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Uluslararası bir etkinlik olan EEBST, yarın sabah 8.30'daki açılış konuşmalarıyla başlayacak. 3 gün sürecek olan sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından birçok akademisyen ve araştıramacı katılıyor. Sempozyumda farklı birimlerde görev alan araştırmacılar arasında, Gözde Çilingir, Mustafa Yücel, Çağatay Tavşanoğlu, Emre Keskin, Utku Perktaş, Raşit Bilgin gibi birçok isim bulunuyor.
Açılış konuşmacıları kimler?
ABD'nin Stony Brook University'den Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji bölümünden DouglasFutuyma, öncelikle türler ve ekolojik etkileşimlerin türler arasındaki evrimi üzerine yoğunlaşıyor.Almanya'daki Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi GEOMAR'dan Olivia Roth, erkek gebeliğin pipefish ve denizatı (syngnathids) içindeki evrimini inceliyor.İsviçre'nin Basel Üniversitesi Çevre Bilimleri bölümünden Dieter Ebert' in çalışmalarının odağı, konukçu parazitinin ve konukçu-mutualist (karşılıkçılı) etkileşimlerin evrimi, genomiği ve ekolojisi üzerine.Fransa'nın Claude Bernard Üniversitesi'nden Laurent Duret, genomun evrimine neden olan süreçleri anlamaya çalışıyor. Duret daha çok, seçim, mutasyon, sapma ve yanlı gen dönüşümünün (BGC) genomik özelliklerin gelişimine olan etkisini analiz ediyor.Fransa'da Institut de Biologie de l'École Normale Supérieure'de araştırmalar yapan Lucie Zinger, çalışma alanını, mikroplar ve hatta omurgasızlar gibi zor organizmaların karmaşık gruplarının, biyotik ve abiyotik ortamlarına nasıl tepki verdiğini ya da onlarla etkileşime girdiğini incelemek olarak açıklıyor. Zinger, konakçı ile ilişkili mikrobiyal topluluklardan tüm toprak biyotasına kadar çeşitli sistemleri incelemek için hem yerinde hem de deneysel yaklaşımları kullanıyor.
Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği
2015 yılında kurulan Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği, Türkiye'de ekoloji ve evrimsel biyoloji alanlarında çalışan araştırmacıları bir araya getiriyor. Dernek üyeleri arasında ekologlar ve evrimsel biyologlar yaklaşık olarak aynı oranda bulunuyor. Ekoevo'nun amacı, aynı organizasyonda ekoloji ve evrim araştırmacılarını bir araya getirmek, genç araştırmacılara yardımcı ve destek olmak, ekoloji ve evrim alanlarında bilimsel araştırmaların niteliğini ve miktarını arttırmak olarak gösterilebilir. Derneğin üyeleri çoğunlukla genç araştırmacılardan oluşuyor ve bunların yarısı Türkiye’de, diğer yarısı da yurtdışında çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca dernek üyesi Türkiye'de çalışan yabancı araştırmacılar da bulunuyor.Ekoevo, 2014'ten beri beş Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu düzenledi. Bu sempozyumun amacı, ekoloji ve evrimsel biyoloji alanında araştırma yapan bilim insanları ve bu gruplar arasında etkileşimi ve iletişimi kolaylaştırmak için bu alanlarda aktif olarak çalışan öğrencileri bir araya getirmek. Sempozyumun bir diğer amacı da ekoloji ve evrimsel biyolojideki bilimsel faaliyetlerin genişletilmesi ve bu alandaki güncel bilgilere katkıda bulunulmasıdır.Kaynaklar;EEBTSEkoevo