Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (Ekoevo), 2. bültenini yayımladı. Yeni sayıda dernek başkanı Mehmet Somel'in eLife dergisine verdiği röportajdan, Hacettepe Üniversitesi Genetik Varyasyon ve Adaptasyon Laboratuvarı'na kadar birçok konuda içerik mevcut.Ekoevo'nun yeni bülteninde, editörler Utku Perktaş ve Zeynep Ersoy, bundan sonra yılda bir kez bültenin paylaşılacağını duyurdu.Yeni sayıda birçok içeriğin yanı sıra, yurtdışında çalışmalarını sürdüren İstem Fer ile yapılan röportaj, dernek üyelerinin 2018 yılında ekoloji ve evrimsel biyoloji alanında yayımladıkları 3 makalenin özeti, EEBST 2018 Öğrenci Başarı Ödülleri ve Antarktika araştırmacılarından Korhan Özkan'ın deneyimleri hakkındaki içerikler dikkat çekiyor.Her sayıda farklı bir araştırma grubuna yer vereceğini açıklayan Ekoevo, yeni sayısında Hacettepe Üniversitesi Genetik Varyasyon ve Adaptasyon Laboratuvarı'nı yazdı. Banu Şebnem Önder'in liderliğindeki grup, Drosophila genetiği üzerinde çalışmalar yapıyor.

Bilim insanlarının sayısı ülkenin sosyal gelişimini etkiler

ODTÜ Biyoloji bölümünde öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Somel, eLife'a verdiği röportajda, beyin göçüyle mücadele ettiklerini vurguladı. Somel, beyin göçü hakkında, "Çoğu bilimsel bilgi bir avuç zengin ülke tarafından üretilir ve bu büyük ölçüde yoksul ülkelerden gelen yetenekli gençleri çekme kabiliyetleri sayesinde gerçekleşir. Diğer bir yandan, kaynak yetersizliğinden siyasi iktidarsızlığa kadar uzanan sorunlar genç araştırmacıların daha az gelişmiş ülkelerde iş bulma heveslerini kırmaktadır...Bilimin sınırları olmadığı doğru değildir. Bir ülkede çalışan bilim insanlarının sayısı o ülkenin sosyal gelişimini etkilemektedir...Çoğu düşük gelirli ülkede olduğu gibi Türkiye'de de lisansüstü öğrenciler, seyahat desteği bulma konusunda sıkıntı çekmektedir." dedi. Röportajın devamını buradan bulabilirsiniz.Ekoevo'nun bülteninde ayrıca, Hacettepe Üniversitesi Genetik Varyasyon ve Adaptasyon Laboratuvar'ı (GenVA) hakkında da geniş bilgilere yer verildi. İçerikte GenVA'nın, mekansal ve zamansal ölçeklerde çevresel heterojenlik yaşayan popülasyonların ekolojik ve evrimsel dinamikleri ile ilgili çalışmalar yaptığı yazmakta. GenVA, doğal seçilimin heterojen çevrelerdeki işleyişini ve adaptif yapısını inceliyor. Çalışmalarda daha çok farklı Drosophila türleri kullanılıyor.

Antarktika besin zincirini araştırıyor

Dernek üyesi olan Korhan Özkan, TÜBİTAK projesiyle gittiği Antarktika araştırmasındaki tecrübelerini yeni sayıda paylaştı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Korhan, Antarktika seferine, besin ağları üzerinde çalışma yapmak için dahil olduğunu belirtiyor. Özkan, "Temel olarak canlıların dokularında bulunan kararlı izotopları ve dışkılarında kalan DNA bilgisini kullanarak Antarktika ekosisteminde kim kimi nerede yiyor daha iyi anlamayı hedefliyoruz." şeklinde açıklama yaptı.Bültende ayrıca dernek üyelerinden Zahide Sultanova'nın, "Korunmasız X Hipotezi ve Cinsiyetler Arasındaki Yaşam Süresi Farkı" hakkındaki makalesinin özetini; Evrim Kalkan, Ünsal Karhan ile Raşit Bilgin'in "Akdeniz'deki Çingene Pavuryası Klanları" konulu çalışmasının hikayesini; Ferhat Kaya'nın Eski Dünya Savana Memeli Faunasının Biyocoğrafik Evrimi konulu çalışmasını da okuyabilirsiniz.Bunların haricinde çeşitli ekoloji ve evrimsel biyoloji alanındaki sempozyumlar, ödüller, etkinlikler hakkındaki haberleri de bültende bulabilirsiniz.Kaynak; Ekoevo