Ebeveynler otizmli çocuklarını neden zehirliyor? Otizm, tıbbi olarak bilinen bir nedeni ve tedavisi olmayan bir durumdur. ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, otizm oranları son on yılda arttı ve 59 çocuktan 1'i etkileniyor. Doktorlar, ebeveynlere bir tedavi öneremediği için ebeveynler, sosyal medyadan cevap aramaya yöneliyor. Facebook'ta özel gruplarda aileler otizmli çocuklarına çare arayışında. Gruplar, çocuklarını klor dioksit ile tedavi etmeye çalıştıklarını söyleyen ebeveynlerle dolu. Alternatif tıp yöntemlerini savunduğunu iddia eden kişiler, bu gruplarda aileleri beyazlatıcı kullanmaya iterek kışkırtıyor. ABD'nin Kuzey Carolina eyaletine bağlı Salisbury kentinde yaşayan 39 yaşındaki Melissa Eaton ve Florida eyaletine bağlı Lake Worth'da yaşayan 38 yaşındaki Amanda Seigler, bu tür yayınlar yapan birçok özel Facebook grubuna sızdı. Bu grupların bazılarında üyeler, çocuklarının otizmini “tedavi etmek” için şüpheli, tehlikeli yöntemler kullanmayı anlatıyor.Ebeveynler otizmin virüsler, bakteriler, mantar enfeksiyonları, parazitler, aşılardan kaynaklı ağır metal zehirlenmesi, genel iltihaplanma, alerjiler ve glutenden kaynaklandığına inandıklarını belirtiyor. Bazı ebeveynler terebentin veya çocuklarının kendi idrarlarını tedavi amacıyla kullandığını açıkça yazıyor. En çok aranan kimyasal maddelerden biri de klor dioksit.Bu gruplara katılmak için Eaton ve Seigler, kendilerini, çocuklarının otizmine cevap arayan çaresiz ebeveynler olarak tanıttı. Gruplara sızdıktan sonra ikili, bu kimyasalları çocuklarına verdiğini belirten ebeveynlerin anlattıkları felaket sonuçların ekran görüntüsünü aldı. Eaton ve Seigler'in paylaştığı ekran görüntülerine göre, yetişkin otizmli oğlunu klor dioksit ile tedavi ettiğini iddia eden bir anne, “Oğlum sürekli nefes kesici bir ses çıkarıyor” dedi. Kanadalı bir anne ise, 2 yaşındaki çocuğunun klor dioksit içmeye isteksizliğini yazdı.Eaton ve Seigler, Facebook gönderilerinin ekran görüntülerini yerel Çocuk Koruma Hizmetleri bölümüne gönderdi. İkili, 2016'dan bu yana 100'den fazla ebeveyni bildirdiklerini söylüyor. Ayrıca gönderileri Facebook, Gıda ve İlaç İdaresi, Adalet Bakanlığı ve çocuk istismarı örgütlerine de bildirdiler. Son zamanlarda, eğilim onların lehine dönmeye başladı.

Otizmli çocuklar için uygulanan alternatif tıp yöntemleri bilimsel temele dayanmaz!

Geçtiğimiz yıl ABD'de kızamık salgınının patlak vermesiyle aşı karşıtı yanlış açıklamalar artmıştı. Milletvekilleri ve sağlık örgütleri sosyal medya platformlarına yanlış bilgi veren yayınları kaldırmaları için baskı yapmıştı. Facebook, YouTube ve Amazon, politika değişikliklerine cevap verdi ve aşılarla ilgili bazı korku uyandırıcı içerikleri kaldırdı. Ayrıca, klor dioksit de dahil olmak üzere sahte otizm kürleriyle ilgili içerikleri de kaldırdı. Ancak klor dioksit savunucuları farklı platformlarda varlıklarını sürdürüyor; en sadık takipçilerini bulmaya devam edeceklerdir. Yani Eaton ve Seigler'in hâlâ yapacak çok işi var.Harvard Üniversitesi’nin Shorenstein Merkezi’nde Teknoloji ve Sosyal Değişim Araştırma Projesi direktörü Joan Donovan, “Platformların harekete geçmemesi hepimizi içerik denetleyicileri haline getirdi. Hepimiz platform şirketlerinin yasadışı ve tacizkar davranışların üstesinden gelememe sıkıntısından bıktık. Sağlıkla ilgili yanlış bilgilerinin bu kadar büyük ölçekte yayılması zarar verici.” dedi.

Doktor olmayan Rivera alternatif tıp yöntemi uyguladığını söylüyor

Klor dioksit, tehlikeli bir sodyum klorit karışımı ve sitrik asit gibi bir asit aktivatörüdür. Klor dioksit, ilk olarak iki yıl önce eski bir Scientologist olan Jim Humble tarafından bir tedavi yöntemi olarak tanıtıldı. 86 yaşındaki Humble, kitabında ve web sitesinde, Güney Amerika gezisi sırasında bir sıtma vakasını iyileştirmek için klor dioksiti kullandığını söyledi. Miracle Mineral Solution (MMS) olarak adlandırdığı uygulamada AIDS, kanser, diyabet ve hemen hemen tüm diğer hastalıklar için klor dioksiti önerdi.

<em>Kerri Rivera, 2015 yılında Meksika'nın Puerto Vallarta kentindeki evinde Skype üzerinden NBC Chicago ile röportaj yaptı. Görsel; NBC Chicago.</em>

Ancak, klor dioksitin otizm tedavisinde kullanımının asıl savunucusu Kerri Rivera idi. 2013 yılında “Otizm Olarak Bilinen Semptomları İyileştirme” kitabında da anlattığı gibi, Rivera, otizmli oğlu üzerinde otizmle ilgili deneyler yaparken Humble’ın öğretilerine rastladı. Rivera, hiperbarik odalar ve ağır metal panzehirler gibi farklı ortam rejimlerini deneyerek otizmle mücadelede bağlantı kurdu. Rivera, “Hayal kırıklığına uğratıcı bir şekilde internette otizm ve MMS hakkında kesinlikle hiçbir şey yoktu” diyor.Rivera, web sitesinde, Facebook gruplarında, YouTube'da ve kitabında, klor dioksitin ayrıntılarını ortaya koyuyor. Üstelik Facebook ve Skype aracılığıyla bir danışmanlık şirketi kurdu. Bugün Meksika, Puerto Vallarta'da klor dioksit tedavileri sunan bir klinik işletiyor ve 500'den fazla çocukta otizmi tedavi ettiğini iddia ediyor.Klor dioksiti oluşturan maddeler yasadışı değildir. Sodyum klorit ve asit, beyazlatma kağıdı gibi insan tüketimi dışındaki amaçlar için ve atık su arıtma işlemleri için birlikte kullanılır. Bu nedenle satışının düzenlenmesi neredeyse imkansız. 2015’te Illinois Başsavcılığı’nın soruşturmasında, Rivera'nın eyalette seminer yapması ve ürün satması yasaklandı.Rivera ile bağlantı kuran NBC News, Rivera'nın röportaj yapmaktan kaçındığını belirtiyor. Ancak Rivera e-posta atarak klorin dioksit ve kimlik bilgilerini savunmayı sürdürdü. “Bu tıbbi bir konudur. Homeopati derecem var ve tıp doktorları ile çalışıyorum.” diyen Rivera, bu doktorların kimliği ve derecesini veren kurum hakkında ise bilgi vermek istemedi. Rivera'nın aksine doktorlar, klor dioksitin, sindirim sistemindeki dokulara ve kırmızı kan hücrelerine zarar vererek otizmli çocukların vücudunda onarılamaz hasarlara yol açabileceği hususunda uyarıyor.

Sosyal medya şirketleri harekete geçti

Son beş yılda, Amerikan Zehir Kontrol Merkezleri Birliği tarafından sağlanan verilere göre ülke genelinde klor dioksit ile ilgili 16 bin 521 vaka görüldü. Bu vakaların yaklaşık 2 bin 500'ü 12 yaşın altındaki çocuklardı. Bu çocukların kaç tanesinin otistik olduğu belli değil. Veriler, 2014 yılından bu yana 2 bin 123 vakada klor dioksit zehirlenmesinin ciddi yan etkileri olduğunu gösterdi. Bu vakaların 50'sinin yaşamı tehdit ettiği belirlendi ve sekiz kişi öldü.YouTube mart ayında, klor dioksitle ilgili röportajları içeren Rivera’nın videolarını ve kanallarını silmeye başladı. Nisan ayında Yahoo, Rivera’nın uzun zamandır kullandığı e-posta hesabını kapattı. En büyük darbeyi ise yine nisan ayında Facebook vurdu. Facebook, Rivera’nın genel profilini, 3 bin 600’den fazla takipçisi olan sayfasını ve yaklaşık 550 üyeli gizli bir grubunu sildiğini açıkladı. Şirket sözcüsü NBC News’e verdiği demeçte, “İnsanlara ulaşmaya inanıyoruz ancak Facebook kullanan herkesin kendilerini güvende hissetmelerini istiyoruz” sözleriyle yapılan müdahaleyi savundu.Kaynak; NBC News